Кламер БГ - Новини: Споровете между София и Скопие ще стигнат до папата

Споровете между София и Скопие ще стигнат до папата

България

|
Ср, 26 Май 2021г. 14:23ч.
Споровете между София и Скопие ще стигнат до папата

Пендаровски и Радев, сн. Прессекретариат на държавния глава

"Разведряване" и рестартиране на диалога между София и Скопие. Това са очакванията от общата визита на президентите Румен Радев и Стево Пендаровски във Ватикана, където ще бъдат приети на аудиенция при папата по случай 24 май.

Засега обаче очакванията за пробив в кризата между двете страни остават предпазливи. Македонските управляващи се надяват да започнат преговори за членство в ВС още в рамките на португалското ротационно председателство, което изтича в средата на година.

България е поставена под силен натиск от останалите страни членки да одобри преговорната рамка на Скопие, но президентът и служебното правителство дадоха да се разбере, че не са готови да променят българската позиция.

Пендаровски е част от българската делегация в Рим, като двамата държавни глави се срещнаха за кратко в Скопие.

"Съвместното ни пътуване и отдаване на почит на светите братя Кирил и Методий е прекрасен повод да подновим диалога между нашите две страни на най-високо ниво и да заявим нашата обща воля за развитие на нашите отношения в дух на сътрудничество и приятелство", каза Радев, цитиран от БГНЕС.

Пендаровски, от своя страна заяви, че е необходимо да се възобнови доверието между България и Северна Македония "и като приятели да разговаряме и по най-трудните въпроси, които ни разделят в момента".

"Надявам се, че това ще ни сближи”, каза той преди двамата президенти да отпътуват за Рим.

Аудиенцията при папата е в четвъртък.

В рамките на няколко дни двамата президенти ще имат възможност за неформални разговори по темата.

ЕК и португалското председателство излязоха с предложение за регулиране на отношенията между двете страни, което все още се обсъжда. Според дипломатически източници обаче България не е удовлетворена от него и настоява за повече гаранции.

Радев каза обаче, че очаква към преговорната рамка на Северна Македония да бъде приложена пътна карта и София да прецени дали условията в нея отговарят на българските интереси и може ли да промени позицията си и да вдигне блокадата по пътя на Скопие към Европейския съюз.

mediapool.bg