Кламер БГ - Новини: Според проф. Аргирова няма нов щам на коронавируса

Според проф. Аргирова няма нов щам на коронавируса

България

|
Пон, 21 Дек 2020г. 16:08ч.
Според проф. Аргирова няма нов щам на коронавируса

Българският вирусолог и председател на дружеството на вирусолозите проф. Радка Аргирова твърди, че няма нов щам на коронавируса, тъй като мутацията, за която заговориха властите във Великобритания, е описана в литературата още през март, циркулира в Европа от началото на юни, а бумът на заразата в Европа и България през октомври, ноември и декември се дължи именно на новата мутация.

"Това изобщо не е нов щам, той е описан в края на март. От началото на юни многократно в европейските списания беше споменато, а и аз неколкократно съм казвала, че отдавна вече не циркулира оригиналният китайски щам от Ухан, а циркулира един мутантен щам и това е именно този – J140D. Това е един мутант, който се е закрепил, след като е настъпила мутацията, и този мутант се отличава с това, че е малко по-силно транзитивен, тоест пренася се по-лесно, както и заразяването е по-лесно в сравнение с оригиналния щам от Ухан", посочи Аргирова в интервю за БНР.

По думите й "целият този бум, който настана през последните два месеца в Западна Европа, се дължи именно на този щам. Предполагам, че сега е стигнал Великобритания. За Европа това не е ново", каза Аргирова.

Тя обясни, че за мутиралия щам е характерно, че поразява повече млади хора в сравнение с оригиналния щам, а не само възрастни хора с придружаващи заболявания, и освен това протича "малко по-тежко".

"Засега са описани 13 хиляди мутации на новия коронавирус, но само тази се е задържала стабилна", подчерта вирусологът.

Проф. Аргирова беше категорична, че създадените ваксини срещу Covid-19 са ефективни и срещу тази мутация. Причината е, че тя не засяга секвенцията (поредността от аминокиселини - б.р.), която представлява имуногенът на ваксината на Pfizer/BioNTech.

Проф. Аргирова обясни, че хората, преболедували Covid-19, по никакъв начин не трябва да се притесняват от мутацията, която циркулира в Европа и България от месеци.

mediapool.bg