Кламер БГ - Новини: Студенти от СУ излязоха на протест срещу отстраняването на Михаил Мирчев

Студенти от СУ излязоха на протест срещу отстраняването на Михаил Мирчев

България

|
Пон, 21 Дек 2020г. 18:06ч.
Студенти от СУ излязоха на протест срещу отстраняването на Михаил Мирчев

Група студенти излязоха на протест пред сградата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в 18.30 ч. в понеделник заради решението на ректора на университета проф. Анастас Герджиков да прекрати гражданския договор на преподавателя проф. Михаил Мирчев, който водеше лекции в курса "Социална работа с ЕТНО групи".

Миналата седмица СУ съобщи, че Мирчев е освободен след становище на Етичната комисия на университета, от което става ясно, че професорът е утвърждавал негативни стереотипи за определени групи в обществото, макар и директно да не е проповядвал фашизъм или ксенофобия.

"Лични познанства с проф. Мирчев нямам, нямам и контакти, но лекциите му са публични и всеки може да ги гледа, да си изгради мнение за това какво преподава и дали то наистина съдържа псевдонаучни факти", каза пред БНР студентът Румен Попов.

"Не става дума изобщо за личността на проф. Мирчев или за неговите лични убеждения и възгледи, това е важно да се уточни, тук става дума за прецедент, едно широко тълкувание на Етичния кодекс, който може да се използва и срещу други преподаватели в бъдеще и срещу студенти заради техни акции, убеждения и или пък позоваване на някакви факти, които чути отстрани или извадени от контекст звучат неприятно в нашата политически коректна страна", добави студентът.

Според Румен Попов причината, поради която той и колегите му излизат на протест, е, че Етичната комисия и ректорът са взели решение под голям обществен натиск в момент, в който Софийският университет се изкачва в класации в топ 50 на университетите в Източна Европа и съответно казусът можеше да прерасне в голям скандал, който да навреди на авторитета на университета.

"Софийският университет винаги е бил водеща сила в защита на демократичните, либерални ценности, в постоянно партньорство с ромски и еврейски организации, кажете ми това какво общо има с казуса. От това си личи, че решението, което е взето е взето под натиск, за да се запази политкоректната ситуация", подчерта Румен Попов.

mediapool.bg