Кламер БГ - Новини: Според директора на "Шейново" размяната на бебета е "низ от нелепи случайности"

Според директора на "Шейново" размяната на бебета е "низ от нелепи случайности"

България

|
Пет, 23 Дек 2022г. 13:24ч.
Според директора на "Шейново" размяната на бебета е "низ от нелепи случайности"

Снимка: БГНЕС

Низ от нелепи случайности. Така директорът на столичната АГ болница "Шейново" Румен Велев определи случая с размяна на бебета. По думите му проверките продължават, а лечебното заведение обмисля нова система за поставяне на гривничките на новородените, за да се избегнат такива грешки. Случаят се разследва и от прокуратурата. Делото е за умишлена размяна на децата. От болницата отричат всякакъв умисъл.

Случайности

Децата са разменени още при първото им даване на майките. Едната жена е родила естествено и е прекарала около 2 часа с бебето. След това е преместена в стая в отделението и й се носи различно дете. При другата раждането е било със секцио и не е видяла детето си веднага след операцията. И двете жени са изписани на третия ден. Тогава е трябвало да се направи проверка на номерата на гривните.

"При изписване протоколът се взима, гледа се листът, който е история на заболяването, който е на съответното бебенце, където също е изписан този номер. Взима се самото бебенце и майката и при това изписване се сверяват номерата, пола и други параметри", обясни Велев пред бТВ.

Акушерката, която е била на работа в деня на изписването, има стаж от общо 32 години, целият в болница "Шейново", каза пред Нова телевизия д-р началникът на неонаталогичното отделени д-р Донка Узунова.

"Не допускам, че тази жена има нужда допълнителен контрол. Както и не допускам несравняване на гривничките", заяви тя.

Тя коментира, че няма нищо скрито от майките. В общата стая, където държат бебетата, достъпът е само чрез акушерка и няма как родилка да влезе и да вземе друго дете, заяви тя.

Съмнения

Сигнал за случая идва от една от майките в началото на декември, каза пред бТВ Узунова. Жената се обадила в болницата, представила се и дала цялата информация, с която разполагала.

"Каза кога е родила и директно използва думите: "Съмнявам се, че това дете, с което съм се прибрала, не е моето", разказа лекарката.

Според нея това семейство се е усъмнило заради цвета на очите на бебето.

"Семействата не са квалифицирали по един физически белег, по-скоро са събрали няколко физически белега във фамилията, като цвят на очите. При двама по-светлооки родители вероятността детето да е с тъмно кафяви очи или черни - е малка. Тогава родителите са проверили гривничките", посочи Узунова.

Според нея и двете деца са добре обгрижвани.

mediapool.bg