Кламер БГ - Новини: 82 украински деца, пострадали от войната, ще бъдат настанени в Рибарица

82 украински деца, пострадали от войната, ще бъдат настанени в Рибарица

България

|
Пет, 23 Дек 2022г. 14:05ч.
82 украински деца, пострадали от войната, ще бъдат настанени в Рибарица

82 украински деца, пострадали от войната, ще бъдат настанени в Рибарица

82 деца от Украйна се очаква да пристигнат в България следващата седмица. По предварителни данни на Държавната агенция за закрила на детето те са на възраст 10 - 14 години, като част от тях са с тежки психически и физически травми от военните действия в най-горещите точки в Украйна – Херсон, Славянск, Адеевка, Харков, Запорожие, Николаев и Донецк.

Някои от тях са загубили единия или двамата си родители, други са били ранени, поради което ще се нуждаят от продължителна психологическа рехабилитация и подкрепа.

Очаква се децата да бъдат придружени от 8 възрастни.

Групата ще бъде настанена във военно-почивния комплекс в с. Рибарица, където в момента пребивават други 130 украински граждани.

Областният управител инж. Светослав Славчев е в координация с всички институции, ангажирани с посрещането, настаняването и дългосрочната грижа за децата и техните придружители. Той е в непрекъсната връзка с управителя на базата в Рибарица Лилия Недялкова, която е в готовност да посрещне групата, както и с директора на БЧК – Ловеч, Цветомира Георгиева, заявила също подкрепа веднага.

"Имаме готовност да съдействаме на новопристигналите. Разполагаме с дрехи и обувки, които да предоставим", обяви Георгиева. Тя допълни, че за началото храна в Рибарица има. Преди дни от БЧК – Ловеч са предоставили 100 хранителни пакета по 10 кг и при нужда незабавно ще закарат още. Отделно от това са снабдили базата със 131 одеяла, 131 хигиенни пакета и 35 семейни пакета (прах за пране, шампоани, сапуни) – от Върховния комисариат на бежанците към ООН. БЧК – Ловеч, има и дежурен екип, който може да реагира своевременно. На разположение са и двама психолози.

Оценка на нуждите на децата с цел адресиране на подкрепа, включително здравна, ще направи веднага след настаняването дирекция "Социално подпомагане" – Тетевен.

Организирано е посрещането на ГКПП "Дунав мост", регистрирането на границата. В готовност да помогнат в първия контакт на децата с новата обстановка са от дирекция "Социално подпомагане" – Русе, и БЧК – Русе.

Областният управител гарантира подкрепата на държавата за гражданите на Украйна и уверява, че ще се направи всичко необходимо новопристигналите в област Ловеч да се почувстват в сигурна и защитена среда.

mediapool.bg