Кламер БГ - Новини: Според Трифонов победата на кандидата му в Благоевград е аргумент за мажоритарния вот

Според Трифонов победата на кандидата му в Благоевград е аргумент за мажоритарния вот

България

|
Пон, 05 Юли 2021г. 19:02ч.
Според Трифонов победата на кандидата му в Благоевград е аргумент за мажоритарния вот

Според Трифонов победата на кандидата му в Благоевград е аргумент за мажоритарния вот

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов определи победата на кандидата от партията му Илко Стоянов в частичните кметски избори в Благоевград като доказателство в подкрепа на идеята му депутатите да се избират с мажоритарен вот в два тура.

Стоянов стана първият кмет на "Има такъв народ", след като на балотажа победи независимия кандидат Румен Томов, подкрепен от БСП. Това стана при ниска избирателна активност - едва 28.46% или 18 645 гласували.

Стоянов бе издигнат за кмет от партията на Трифонов, но беше подкрепен от "Изправи се!Мутри вън" на Мая Манолова, както и от СДС, която в момента на национално ниво е в коалиция с бившите управляващи от ГЕРБ.

Стоянов беше депутат от "Има такъв народ" в рекордно кратко просъществувалото 45-о Народно събрание.

До края на 2019 г. е бил и зам.-кмет на Петрич, докато общината се ръководи от ГЕРБ. Преди това е бил общински съветник в Благоевград, но от партията на музиканта Светльо Витков "Глас Народен". Бил е и кандидат за общински съветник от ДРОМ.

"Преди и след националния референдум от 6 ноември 2016 г. разни социолози, политолози и всичколози обясняваха как мажоритарната система в два тура ще бетонира ГЕРБ. Обясняваха и как при мажоритарната система изборите ще бъдат печелени от ценкочоковци. Е, в Благоевград имаше мажоритарни избори в два тура, които така бетонираха ГЕРБ, че даже не ги видяхме на балотажа. Не видях и благоевградчани да са избрали някой като Ценко Чоков, който прави отвличания и пребива хора. Напротив, благоевградчани избраха за кмет един достоен адвокат – Илко Стоянов, издигнат от политическа партия без мощни структури, основана само преди една година", обяви Слави Трифонов, смесвайки произволно два напълно различни вота – местен и национален.

По принцип изборите за кмет у нас са били винаги мажоритарни в два тура. Парламентът в момента се избира по пропорционалната система, но с възможност за преференциално гласуване, което може да преподреди партийните листи.

Въвеждането на изцяло мажоритарен вот за избор на парламент е основна кауза на "Има такъв народ", чийто основател Слави Трифонов и сценаристите му инициираха и национален референдум с такъв въпрос още през 2016 г. Повечето партии обаче са против подобна радикална промяна на избирателната система, тъй като тя крие много рискове.

Храта в Благоевград "на практика доказаха, че грам не ги интересуват прогнозите на социолозите, политолозите и всичколозите", написа още Трифонов във Фейсбук по адрес на несъгласните с предложението му.

Критиките срещу въвеждането на мажоритарен вот в два тура за избор на Народно събрание са най-различни, но сред основните е тази, че така политическата представителност ще се свие. Страната ще е разделена на 240 едномандатни избирателни района, от които ще се избира само по един представител – събрал над 50 % на първи тур или взел по-голяма подкрепа на втори. Така дори разликата между първите трима да е минимална, ще влезе само един – първият. Сегашната система, при която се гласува пропорционално и която има праг от 4 % за влизане в парламента гарантира възможност за широка политическа представителност на избирателите. Така например през април в парламента са били представени 83.5% от отишлите да гласуват.

Дори бившият председател на парламента Ива Митева, която беше депутат от "Има такъв народ" стана "доктор" с дисертация за въвеждането на смесена избирателна система, а не са изцяло мажоритарна в два тура, както настоява Трифонов.

mediapool.bg