Кламер БГ - Новини: Прокуратурата се зае с цените на тока и парното

Прокуратурата се зае с цените на тока и парното

България

|
Вт, 06 Юли 2021г. 12:05ч.
Прокуратурата се зае с цените на тока и парното

Прокуратурата се зае с цените на тока и парното

Прокуратурата поиска от КЕВР да прецени дали са нужни промени в правилата за определяне на цената на топлинната енергия и да изясни как са утвърдени повишените цени на тока. В съобщението се посочва, че още на 28 юни Върховната административна прокуратура /ВАП/ е образувала преписка по публикации в медиите, свързани с повишаване на цената на топлинната и електрическата енергия.

От прокуратурата заявяват, че публикациите навеждат на данни за неправомерно увеличение на цената за предоставяне на топлоенергия.

Освен това се слага акцент върху обстоятелството, че действащата наредба за регулиране на цените създава предпоставки за нереално ценообразуване във вреда на крайните потребители.

От прокуратурата са констатирали още, че покачването на цените за топлинна енергия от 1 юли е в противоречие със Закона за енергетиката, съгласно който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна енергия се извършват при гарантиране на защитата на интересите на потребителите.

Заради значимия обществен интерес от ВАП искат от председателя на КЕВР да отговори в кратък срок - предприети ли са действия, и какви са те, за промяна в подзаконовите актове във връзка с цените на топлинната енергия.

От прокуратурата припомнят, че именно с решения на КЕВР цените на електрическата енергия се увеличиха средно с 4,40 на сто, а цените на топлинната енергия нараснаха средно с 16,23 процента, завишена е и цената на природния газ за месеца.

КЕВР ще отговори в законоустановения срок

В законоустановения срок КЕВР ще отговори на Върховна административна прокуратура по всички поставени въпроси, съобщиха от регулатора.

В съобщението се припомня, че още по време на проведеното обществено обсъждане на цените от 1 юли 2021 г., националният омбудсман е отправил същите критики и предложения. В мотивите към решението за цените от 1 юли енергийният регулатор подробно е отговорил на всеки един от аргументите на Омбудсмана и ги е отхвърлил като неоснователни.

Твърдението, че потребителите на топлинна енергия са кредитирали топлофикациите с 29 милиона лева не отговаря на истината, допълват от КЕВР. От там уточняват, че това са данни към април тази година. До края на едногодишния ценови период, който изтече в края на юни 2021 г., цената на природния газ се е повишила много и е достигнала почти 50,00 лв/ МВч., при заложена годишна прогнозна цена от 30,50 лв/МВч за предходния регулаторен период. В представеното становище от Омбудсмана изобщо не се отчита рязкото повишаване на цената на въглеродните емисии от заложените 22,00 И/тон до 55,00 И/тон, т.е. над 2,5 пъти.

Кумулативното отчитане на тези два фактора към края на регулаторния период (цената на природния газ и цената на въглеродните емисии) показва, че топлофикационните дружества не само нямат надвзети приходи, а напротив - търпят загуби вследствие на недовзет приход, добавят от КЕВР.

Заложената от КЕВР прогнозна цена на природния газ за целия нов едногодишен ценови период от 1 юли е 45,76 лв./МВч. Тя е значително по-ниска от утвърдената цена на природния газ за юли в размер на 49,94 лв./МВч, посочват от регулатора.

Исканата промяна в Наредба номер 5 - прогнозната годишна цена на топлинната енергия да бъде заменена с ежемесечно определяна цена, е неприложима, защото това означава на всяко първо число на всеки месец да бъде отчитана потребената топлинната енергия на 400 хиляди абонати, които при това имат в жилищата си по няколко измервателни уреда. Именно отчитайки това, в Закона за енергийната ефективност е определен срок до 1 януари 2027 г. всички потребители да имат уреди с дистанционно отчитане, което ще позволи ежемесечното измерване на потребената топлинна енергия, изтъкват още от КЕВР.

mediapool.bg