Кламер БГ - Новини: Според Зеленски Киев е успял да успокои пазарите след тревоги заради Русия

Според Зеленски Киев е успял да успокои пазарите след тревоги заради Русия

Свят

|
Ср, 02 Фев 2022г. 15:06ч.
Според Зеленски Киев е успял да успокои пазарите след тревоги заради Русия

Марк Рюте и Володимир Зеленски, Сн. ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски днес заяви, че неговото правителство е успокоило пазарите, опасяващи се от руска военна офанзива срещу Украйна, и че националната валута, гривната, отново укрепва след спад, предаде Ройтерс.

"Предприехме много различни стъпки, стабилизирахме гривната, успокоихме пазарите", каза Зеленски, говорейки заедно с гостуващия нидерландски премиер Марк Рюте. "Мога отговорно да заявя, че днес виждаме, че националната валута укрепва", допълни той.

Украинското правителство разкритикува, според него, паникьорски изявления от страна на западните съюзници за предстояща руска инвазия, като каза, че подобни предупреждения нанасят удар върху доверието в украинската икономика, отбелязва Ройтерс.

Искаме само мир, увери Зеленски, но защити правото на Украйна да се отбранява пред риска от руска инвазия, предаде Франс прес.

Някои западни страни, като САЩ, Великобритания и Полша, решиха да доставят оръжия на Украйна заради опасенията от руско военно нахлуване.

"Тези оръжия ще са само за защита, ние мислим само за мира, за край на окупацията на нашите територии, единствено по пътя на дипломацията", заяви украинският президент. В същото време той подчерта, че Украйна няма да отстъпи "повече нито един участък от своята територия, независимо от цената".

Украйна ще построи на своя територия 48 болници и рехабилитационни центрове за военни и ветерани в партньорство с Нидерландия, съобщи Зеленски на съвместна пресконференция с Рюте.

Нидерландският премиер призова да бъдат положени всички възможни усилия за постигане на деескалация, като подчерта, че е от съществено значение диалогът между Русия, САЩ и НАТО да продължи. В противен случай Нидерландия е пределно ясна, че всяка нова агресия срещу Украйна ще доведе до сериозни последици, предупреди Рюте.

mediapool.bg