Кламер БГ - Новини: Кметът на Киев Виталий Кличко обеща да защитава града при руска атака

Кметът на Киев Виталий Кличко обеща да защитава града при руска атака

Свят

|
Ср, 02 Фев 2022г. 16:36ч.
Кметът на Киев Виталий Кличко обеща да защитава града при руска атака

Виталий Кличко

Кметът на Киев Виталий Кличко, който е бивш световен шампион по бокс в тежка категория, обеща днес да защитава украинската столица в случай на руска атака, предаде Франс прес.

"Трябва да сме подготвени за най-лошия сценарий", каза пред репортери 50-годишният Кличко.

"Надяваме се да не се случи, но ако агресори дойдат в страната ни, няма да имаме друг избор, трябва да защитим нашия град, страната си, нашето бъдеще", добави той.

Кметът на Киев посети заедно с брат си Володимир, също шампион по бокс, център в украинската столица за набиране на доброволци, готови да се бият, ако градът бъде нападнат.

Самият Володимир Кличко се регистрира, заявявайки, че иска да защити близките си.

Русия, която е струпала десетки хиляди войници на границата си с Украйна, е обвинявана от Запада, че се готви да нападне своята съседка.

Москва отрича да има каквито и да било войнствени намерения, но обуславя деескалацията със списък с искания, необходими според нея за гарантиране на сигурността й. Сред тях по-конкретно е настояването за писмен ангажимент, че Украйна никога няма да стане член на НАТО.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски призова миналата седмица да се избягва всяването на паника.

В Киев животът продължава нормално, без видими признаци на напрежение или подготовка за евентуален конфликт, отбелязва АФП.

Кметът увери, че администрацията му се подготвя, като по-конкретно работи с армията по планове за отбрана на близо тримилионния град.

Украинската столица обаче все още няма системи за спешна комуникация, в случай че телефонната и интернет мрежата бъдат повредени, призна в същото време той.

Според анкета, публикувана днес от украинския социологически институт Център "Разумков", близо 45 процента от украинците вярват, че може да има руско нападение срещу Украйна, а почти 44 на сто смятат, че подобна атака няма да се състои.

mediapool.bg