Кламер БГ - Новини: Тимерманс: Въглищата нямат бъдеще, но ЕК ще гарантира справедлив преход

Тимерманс: Въглищата нямат бъдеще, но ЕК ще гарантира справедлив преход

България

|
Пет, 15 Окт 2021г. 11:50ч.
Тимерманс: Въглищата нямат бъдеще, но ЕК ще гарантира справедлив преход

Снимка: БГНЕС

Ще разгледаме българския план за възстановяване и развитие като имаме предвид енергийните предизвикателства пред страната. Ще гарантираме справедлив преход за въглищните региони, никой няма да бъде изоставен и забравен. Това заяви зам.- председателят на ЕК по климатичните въпроси Франс Тимерманс при откриването в петък на форум, посветен на зеления преход. Той се организира в София в деня, в който София праща в Брюксел за одобрение своя план със записана индикативна дата за затваряне на въглищните мощности през 2038 г.

"Сега единствената държава без план е Нидерландия", каза Тимерманс, който е от там. Той отбеляза, че е израснал във въглищен регион и дядовците му са били миньори и е бил свидетел на един недобре извършен преход там. Затова е изключително важно на работещите на такива места да се осигурят алтернативи и работни места., не да има се каже: Има работа в София, посочи представителят на ЕК.

"Няма бъдеще във въглищата. В глобален план все повече страни изповядват тази политика. Това, което трябва да подсигурим обаче, е едно по-добро бъдеще за хората, които живеят в райони, където има минодобив", коментира той пред бТВ преди старта на форума, където бе посрещнат от представители на синдикатите с искания да се запазят въглищните мощности.

Сн. БГНЕС

"Имаме 30 въглищни региона в Европа и те знаят, че бъдещето им не може да е обвързано с изкопаемите горива", каза още той. "Не казвам, че още утре ще извадим изкопаемите горива. Те ще бъдат заменени първоначално с природен газ, ядрената енергетика също ще продължи да играе роля", допълни Тимерманс по-късно.

"Необходими са по-добри работни места, социално и икономическо развитие, което се прилага добре в тези региони", каза още той пред форума.

"Необходимо е да имаме инфраструктура, която ще играе ключова роля за мобилността и свързаността за бъдещето, тези, които работят в областта на въгледобива, трябва да бъдат обучени, да им бъдат променени уменията, да бъдат преквалифицирани", заяви зам.-председателят на ЕК.

"В България имате страхотен мозъчен потенциал,българи работят въф вирми за информационни технологии в цял свят,

огромна възможност виждаме в електромобилността, като погледнем и красотата на тази държава, огромни възможности се крият в туристическата индустрия и сектора на услугите", заяви Тимерманс.

Той отбеляза, че сегашната криза с цените на енергийните ресурси се дължи изцяло на търсенето заради възстановяването на икономиките след Covid пандемията и че в цялата тази ситуация цените на енергията от ВЕИ остават ниски и стабилни на фона на растящите от газ и петрол.

Върху приемането на българския план за възстановяване акцентираха и служебният премиер Стефан Янев и заместникът му Атанас Пеканов, отговарящ за еврофондовете.

"В обществото ни имаме нужда от допълнителен дебат за зеления преход и да не се фокусираме върху това, което затваряме, а какво градим и отваряме, за да градим зелено бъдеще в диалог", каза Янев по време на конференцията.

Сн. Министерски съвет

Той предупреди, че у нас енергийната интензивност на икономиката е 4 пъти по-висока от тази в ЕС и това води до повече въглеродни емисии и в допълнение сме зависими от енергията от въглища. При неплавен преход индустрията е застрашена да намали конкурентността си, да започне внос на суровини от трети страни и да мигрира производства в държави извън ЕС.

Твърде дълго в България избягвахме трудните теми, климатичната криза е тема, от която дълго време сме странили. Това е типичен пример за пазарен провал, от който без сериозни интервенции нещата няма да се случат и няма да стигнем до правилното решение", коментира пред форума Атанас Пеканов

"В последните седмици отворихме важни дебати, допълнихме нови реформи, без да даваме празни обещания", каза още той..

mediapool.bg