Кламер БГ - Новини: ВАС отхвърли жалбата на ВМРО срещу кандидатурата на Касимова -Моасе за вицепрезидент

ВАС отхвърли жалбата на ВМРО срещу кандидатурата на Касимова -Моасе за вицепрезидент

България

|
Пет, 15 Окт 2021г. 16:20ч.
ВАС отхвърли жалбата на ВМРО срещу кандидатурата на Касимова -Моасе за вицепрезидент

Снминка: www.bulgaren.org

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на ВМРО срещу кандидата за вицепрезидент Мария Касимова-Моасе. По-рано тази седмица партията на бившия военен министър Красимир Каракачанов поиска да бъде заличена регистрацията на издигнатия за президент Лозан Панов и на Касимова-Моасе, която е предложена за негов вицепрезидент.

Съдът е определил жалбата като недопустима за разглеждане по същество, тъй като решението на ЦИК за регистрацията на двойката Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе в президентските избори не подлежи на оспорване по съдебен ред.

"Съобразно разпоредбата на чл. 321, ал.3 от ИК отказът за регистрация на президент и вицепрезидент на републиката може да се обжалва пред Върховния административен съд, от което следва, по аргумент от противното основание, че позитивното решение на ЦИК - това за регистрация на президент и вицепрезидент, не подлежи на съдебно оспорване", посочва съдът.

Освен това ВАС смята, че ВМРО няма законово защитен правен интерес да обжалва регистрацията на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за кандидати за президент и вицепрезидент."В случая оспорващата страна не установява наличието на пряк и непосредствен личен интерес от обжалване на административния акт", пише в определението на съда по жалбата на ВМРО.

От ВМРО подадоха жалбата си в сряда, като изразиха теза, че Моасе не отговаря на конституционните изисквания за вицепремиер и по-конкретно на това да е живяла последните пет години в страната. Те се позоваваха на интервюта на самата Моасе.

Според тълкувателно решение на Конституционния съд от 2000 г. "кандидат за президент е живял последните пет години в страната по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията, когато фактически и трайно е пребивавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора". Същите изисквания важат и за кандидата за вицпрезидент.

"Всеки месец от тези пет години от лятото на 2015 г до октомври 2020 г аз прекарвах в България минимум по две седмици, тъй като работата ми е била винаги тук. Уточнявам: всеки месец по две седмици. Тук са децата ми, малкото ми останали роднини, тук плащам осигуровките си. Не съм изпускала нищо от обществения, културния и политическия живот", написа на 3 октомври самата Касимова-Моасе при обявяването на решението си да се кандидатира за вицепрезидент.

mediapool.bg