Кламер БГ - Новини: Според Биков ГЕРБ вече са признали достатъчно грешки, сега било ред на ПП и ДБ

Според Биков ГЕРБ вече са признали достатъчно грешки, сега било ред на ПП и ДБ

България

|
Нед, 22 Ян 2023г. 16:54ч.
Според Биков ГЕРБ вече са признали достатъчно грешки, сега било ред на ПП и ДБ

Тома Биков, снимка БГНЕС

Тома Биков от ГЕРБ прогнозира, че започналата преди 2-3 години трансформация на българската политическа система предстои да бъде завършена в

рамките на тази година. Коментарът му, направен в неделя пред БНР, е пореден на тази тема с едно и също внушение – че трансформацията ще е по оста ляво-дясно, а не корупция – антикорупция. Подобен подход е много удобен за ГЕРБ, които искат да се забрави корупционният модел на тяхното управление под ръководството на Бойко Борисов.

Затова и ГЕРБ положи всевъзможни усилия, но не успя да привлече "Продължаваме промяната" и "Демократична България" към обща евроатлантическа коалиция заедно с ДПС.

"Може би сме партията, която си е признала най-много грешки и то докато е управлявала. Ако се върнете, ще видите колко министерски оставки има. Всяка от тях е признаване на грешка пред обществото и пред нашите избиратели", заяви Биков.

Факт е, че през годините Борисов е показал, че за да съхрани собствената си власт, е готов да премаже и отстрани всеки. Самите промени не се довели до секване на корупцията, а тъкмо обратното.

Биков продължи да експлоатира прокурорското разследване срещу криптокомпанията Nexo за политически цели, атакувайки ПП и ДБ.

"В момента те са в позиция да признават свои грешки, а не го правят. Ако са морален стожер на обществото, би трябвало да се отнасят така и към себе си. Това, че са заобикаляли закона, когато са приемали дарения, не ги води към признания. Личи, че това е корпоративно финансиране", коментира той.

"Едно преминаване на двублоков модел с един

ляво-либерален център и един дясно-консервативен център. От тях се структурират различни мнозинства. Това отнема сериозна обществена енергия. Двете формации, изразяващи тези тенденции, са ГЕРБ и ПП", разясни Биков.

И добави, че една от възможностите да бъде ясно очертан този разлом е коалирането на ДБ с ПП.

"Ще ми бъде интересно как ще се случи трансформацията в ДБ по отношение на бюджетната политика, ако тръгнат да се коалират с ПП. Те демонстрираха диаметрално противоположни цели и намерения по отношение на бюджета. Очевидно по-големият коалиционен партньор ще наложи своите виждания", коментира политикът от ГЕРБ.

Според него в тази нова ситуация БСП играе ролята на второстепенен фактор.

"Тепърва ще се дебатира доколко имаме съвместимост с БСП, защото към този момент и в рамките на 48-то НС бяхме на различни позиции по основните стратегически теми".

Нашият основен политически опонент в момента са ПП, декларира Тома Биков.

ДПС тепърва ще трябва да се позиционира в този нов модел, "те намират правилния начин да се позиционират в различни ситуации", допълни той.

Новите реалности ще зададат нови противопоставяния, посочи Биков, според когото "едва ли в момента може да говорим за това, което ще се случи в 49-тото Народно събрание".

Вярвам във възкресението, но мисля ,че то се е случвало само веднъж-преди 2000 години. Така Биков коментира възможността НДСВ отново да стане значим играч на политическата сцена.

mediapool.bg