Кламер БГ - Новини: Борис Бонев: Целим победа на кметските избори в София още не първия тур

Борис Бонев: Целим победа на кметските избори в София още не първия тур

България

|
Нед, 22 Ян 2023г. 17:14ч.
Борис Бонев: Целим победа на кметските избори в София още не първия тур

Борис Бонев, сн. БГНЕС

"Местните избори са нашата цел, независимо от това колко предсрочни национални вота ще има. Водим разговори за София, а не за национална политика", каза председателят на новосформираната партия "Спаси София" Борис Бонев пред БНР.

Целите на партията той дефинира така: победа на кметските избори на първия тур, мнозинство в Столичния общински съвет и да се покаже, че столицата може да се управлява по по-добър, прозрачен и честен начин.

Към момента е известно, че се водят разговори между "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" за издигане на общ кандидат-кмет в столицата на местните избори тази есен. Разговорите са в начален етап. Предстои да се разбере дали освен кмет и районни кметове, трите политически сили ще се явят и с обща листа за общински съветници.

"Добре за София е да има обединение. След години на нищоправене, на забавени и на неосъществени реформи, новият мандат на управление в града трябва да има достатъчно високо обществено доверие, за да може да се случват и непопулярни реформи. Местната власт е по-близка до хората и ако тя се случва добре, много по-голям ще бъде ефектът върху качеството на живот на всеки един човек", коментира той.

Според Бонев от ГЕРБ ги е страх, че ще загубят София и че провалите, станали символ на тяхното управление, са разбрани от хората.

От "Спаси София" наблягат на прагматизма като философия за правене на политика и при проблем - търсят решение, затова се ситуират в центъра на политическото пространство.

"Когато става въпрос за местна политика, много по-голямо значение имат прагматичните и конкретни решения, отколкото идеологията дали си вляво, или вдясно", коментира Бонев.

Неразбирателство и лоша комуникация, по думите му, са в основата на напрежението около новата реформа за пътуване в градския транспорт на София.

Кварталите трябва да са във фокуса на новата местна власт, изтъкна още председателят на "Спаси София", защото "тази мизерия, в която живеем, трябва бързо да бъде променена".

mediapool.bg