Кламер БГ - Новини: Споразумение в ЕС да се забрани унищожаване на непродадени дрехи

Споразумение в ЕС да се забрани унищожаване на непродадени дрехи

Greenpool

|
Пон, 22 Май 2023г. 20:25ч.
Споразумение в ЕС да се забрани унищожаване на непродадени дрехи

Споразумение в ЕС да се забрани унищожаване на непродадени дрехи

Правителствата на страните от ЕС са се споразумели в понеделник, че блокът трябва да забрани унищожаването на непродадени текстилни изделия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това е част от "зелените" усилия на ЕС за намаляване на отпадъците чрез по-голямото им повторно използване и рециклиране.

Потреблението на текстил в Европа е на четвърто място по влияние върху околната среда и климатичните промени след хранителните стоки, жилищата и мобилността. Около 5.8 милиона тона текстил се изхвърлят всяка година в ЕС, което се равнява на приблизително 11 килограма на човек, като голяма част от тях се изхвърлят в депа или се изгарят.

Правителствата и Европейският парламент трябва да се споразумеят относно Регламента за екодизайна, преди той да прерасне в закон. Съгласно първоначалното предложение, от март 2022 година, на ЕК, тя самата трябваше да реши на по-късен етап дали да въведе забрани за унищожение.

Правителствата на страните от ЕС обаче са се споразумели, че забраната за унищожаване на непродадено облекло трябва да бъде въведена незабавно, вместо да се чака изпълнителният орган на ЕС да излезе с решение - процес, който би могъл да отнеме три години.

Средно големи компании, с по-малко от 250 работници, ще имат транзитен период от четири години, а най-малките компании, с по-малко от 50 работници, няма да са обхванати от забраната.

Испания, която ще председателства ЕС на ротационен принцип от юли, вероятно ще преговаря за закона с представители на Европейския парламент. Той трябва да излезе с позиция по въпроса, но изглежда ще подкрепи забрана за унищожаване на непродаден текстил и електронни уреди.

Новият закон ще създаде нов "дигитален продуктов паспорт", свидетелстващ за екологичната устойчивост на продукта, което ще помогне на потребителите да правят по-информиран избор.

ЕК обяви, че унищожаването на непродадени потребителски продукти като текстилни стоки и обувки, се е превърнало в широкоразпространен проблем в ЕС, най-вече заради повишението на онлайн продажбите.

Франция вече има закон срещу отпадъците, който забранява унищожаването на непродадени нехранителни стоки.

mediapool.bg