Кламер БГ - Новини: Спецсъдът оправда Даниел Митов, но осъди бившия му заместник

Спецсъдът оправда Даниел Митов, но осъди бившия му заместник

България

|
Пон, 29 Окт 2018г. 16:33ч.
Спецсъдът оправда Даниел Митов, но осъди бившия му заместник

Специализираният наказателен съд оправда в понеделник бившия външен министър Даниел Митов, но постанови 4-годишна ефективна присъда на заместника му в кабинета "Борисов 2" – Христо Ангеличин.

Двамата са подсъдими заради сключено споразумение между Външно и Министерството на земеделението и храните (МЗХ) с туроператорска фирма, която осигурявала самолетни билети, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания.

Митов първоначално бе обвинен за престъпление по служба, но в последното заседание по делото в началото на месеца спецсъдът допусна искане на спецпрокуратурата обвинението му да бъде променено в по-лекото – злоупотреба с доверие.

Разследващите изправиха пред съда Ангеличин за безстопанственост заради това, че не е изпълнил задълженията си да контролира подопечната си дирекция "Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване" във Външно. Именно тя е изплатила сумата на търговското дружество за ползването на туроператорските услуги.

Спецпрокуратурата твърдеше, че външното министерство не е трябвало да плаща парите, защото фирмата не е спазила ценовото си предложение. Парадоксалното в случая бе, че всъщност щета няма, тъй като изплатените близо 500 000 лв. са били върнати.

Магистратите приеха, че Митов не е извършил престъпление, защото със своя заповед е възложил на Ангеличин да сключи въпросното споразумение. Според спецсъда обаче въпросният договор е съставен по незаконосъобразна процедура, за която е отговорен бившият зам.-министър.

След като произнесе решението си, съдия Пламен Панайотов посочи и кратки мотиви, според които фактът, че фирмата е възстановила пари на Външно, означава, че тя ги е дължала. Затова и спецсъдът приема, че министерството е платило повече, отколкото е било първоначално заложено.

По отношение на размера на наказанието на Ангеличин магистратът разясни, че Наказателният кодекс предвижда за безстопанственост до 6 години затвор, а според съдия Панайотов в случая е справедливо подсъдимият да получи над средното и затова го осъжда на 4 години. Освен това бившият заместник на Митов трябва да плати и глоба от 4000 лв.

Решението на спецсъда не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред втората инстанция. Двамата подсъдими са без определени мерки за неотклонение.

Това е втора осъдителна присъда за Ангеличин този месец, след като в началото на октомври той бе осъден условно на 2 години пак по обвинение за безстопанственост. По този казус той бе привлечен към наказателна отговорност за купуване на телефонни централи за мисиите в чужбина без търг. Това разследване започна след сигнал на бившия външен министър от БСП Кристиян Вигенин. Цената на централите бе около 430 000 евро.

mediapool.bg