Кламер БГ - Новини: Бившият шеф на общинския съвет в Септември влиза в затвора за 4 години

Бившият шеф на общинския съвет в Септември влиза в затвора за 4 години

България

|
Пон, 29 Окт 2018г. 19:21ч.
Бившият шеф на общинския съвет в Септември влиза в затвора за 4 години

Бившият председател на общинския съвет в Септември Лазар Влайков влиза в затвора за 4 години, реши окончателно Пазарджишкият окръжен съд в понеделник.

Подсъдимият бе признат за виновен в това, че не е положил достачтъчно грижи за законния си пистолет и е допуснал с него да бъде произведен изстрел, оказал се фатален за ресторантьора от Виноградец Наско Тонкев.

Трагичният инцидент стана в началото на миналата есен по време на тържество, организирано именно от Влайков. Първоначално разпространената версия бе, че 6-годишният племенник на общинаря Юри е произвел фаталния изстрел, докато държал пистолета му "Глок".

Впоследствие обаче роднините на убития Тонкев обявиха, че именно Влайков е произвел фаталния изстрел. В крайна сметка следствието не установи доказателства в тази посока, и той бе обвинен само за безотговорно държане на огнестрелно оръжие, предоставено на непълнелетно лице, като с него е причинена смърт на един човек.

На първа инстанция Влайков получи 3 години и 4 месеца затвор, след като призна фактите по делото и си издейства съкратена процедура за разглеждане на делото, при която да получи наказание под минимума, предвиден в Наказателния кодекс (НК). Той обжалва решението на Районния съд в Пазарджик пред втората инстанция, която обаче увеличи присъдата му. Освен това Влайков трябва да плати и разноските по делото в размер на 7000 лв.

По време на делото стана ясно, че разследващите нямат дори бегла представа как пистолетът на общинаря се е озовал в ръцете на племенника му Юри. Освен това майката на детето бе отказала с него да бъде извършен следствен експеримент, който да установи дали то въобще е способно да натисне спусъка. По време на следствието бе установено още, че детето бърка лица и имена, присъствали на трагичния инцидент.

Година след трагичния инцидент дъщерята на убития Наско Тонкев – Деница, изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което го призоваваше да не оставя подчинените му да забравят за случая.

"Всички хора ме питат – какво става с вашия случай, Лазар пак ли ще се измъкне? Така, ние се организирахме и събрахме подписката, защото неговото поведение – на Лазар Влайков, до момента показва чувство на безнаказаност. Той открито говори пред медиите, че ще напусне общинския съвет, когато той сам пожелае", разказа в началото на април момичето пред Нова телевизия.

Заради трагичния инцидент Лазар Влайков подаде оставка като председател на Общинския съвет в Септември, но не и като общински съветник. Междувременно съдът го освободи от арест през ноември м.г. срещу гаранция от 8000 лева.

mediapool.bg