Кламер БГ - Новини: Спецпрокуратурата предрече апокалипсис с делата им след закриването

Спецпрокуратурата предрече апокалипсис с делата им след закриването

България

|
Четв, 26 Май 2022г. 13:42ч.
Спецпрокуратурата предрече апокалипсис с делата им след закриването

Валентина Маджарова, Снимка: БГНЕС

Трябва да се направи поправка на поправката, с която се закриват спецсъдът и специализираната прокуратурата. В противен случай ще настане хаос и останалите органи на съдебната власт няма да се в състояние да поемат делата, нито пък самата спецпрокуратура да им ги изпрати в предвидените срокове.

Това заяви в четвъртък шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Преди няколко седмици парламентът гласува окончателно закриването на спецправосъдието. Поправките предвиждат всички висящи дела да се довършат от две софийски съдилища – градският и апелативният. Тези, които не са започнали, трябва да се изпратят в окръжните съдилища по места. Недовършените прокурорски разследвания също трябва да бъдат изпратени на други магистрати.

Според Мадждарова големият проблем е в краткия срок, който е даден за изпращането на делата. Тя обясни, че според приетия закон след 27 юли материалите трябва да бъдат разпратени из страната като за това е дадена една седмица. Според нея това е невъзможно, защото срокът е твърде къс. За периода 26 април - 26 май в спецпрокуратурата са образувани 121 нови производства, толкова вероятно ще са и през следващите два месеца преди закриването да влезе в сила, обясни тя. През това време обаче тази структура си остава компетентна да разследва редица престъпления и няма как делата да бъдат пренасочвани. Може да се стигне до абсурдната ситуация едно дело да бъде образувано там на 27 юли, а ден по-късно да се наложи да бъде изпратено в друга прокуратура.

Според ръководителя на апелативната спецпрокуратура Ивайло Ангелов изпращането на едно вече образувано дело отнема поне седмица, за да се опишат всички документи. След това материалите се изпращат на друг разследващ, който пък имал нужда от около месец да се запознае с него. По думите целият процес, за да се задвижи отново производството отнемал 4-5 месеца, а има поне 800 такива дела.

От спецпрокуратурата настояха за нови промени в закона, с които да се удължи срокът на шест месеца.

"Както виждате, отвличанията започнаха, криминногенната обстановка става все по-зле", заяви Ангелов, вероятно намеквайки за изчезването на търговеца на криптовалути Александър Алтънбашев. По този случай е образувано дело, но засега и полиция, и прокуратура твърдят, че няма категорични доказателства, че мъжът е бил отвлечен.

По-рано пред пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) той заяви, че на 28 юли ще предадат ключовете от кабинетите си на парламента и те трябва да се оправят с делата.

Тезата за влошената криминогенна обстановка се повтаря от главния прокурор Иван Гешев от месеци. Той твърди, че нивата на престъпността у нас са отново като през 90-те години.

Всява се паника бе да има причина за това, заяви в отговор правосъдният министър Надежда Йорданова. Тя заяви, че самият ВСС и прокуратурите трябвало да променят правилата за изпращане на делата.

"Закриването на съдебни органи не е лесна задача, но това е нещо, което трябва да бъде свършено", заяви тя.

Тя заяви, че е готова на диалог, но към момента нямало предложение за "поправка на поправката", което да се обсъжда.

mediapool.bg