Кламер БГ - Новини: Специалният трибунал за Ливан отлага произнасянето на присъдите за Харири

Специалният трибунал за Ливан отлага произнасянето на присъдите за Харири

Свят

|
Четв, 06 Авг 2020г. 12:44ч.
Специалният трибунал за Ливан отлага произнасянето на присъдите за Харири

Специалният трибунал за Ливан в Нидерландия, който е подкрепян от ООН, отлага произнасянето на присъдите по делото срещу четирима членове на екстремистката групировка Хизбула, обвинени в участие в убийството през 2005 г. на бившия ливански премиер Рафик Харири, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

Решението бе взето в знак на уважение към жертвите на мощната експлозия, разтърсила Бейрут във вторник.

Присъдите трябваше да бъдат произнесени в съдебната зала на Специалния трибунал за Ливан в Нидерландия в петък, но огласяването им ще бъде отложено за 18 август.

Трибуналът заяви, че решението да се отложи петъчното съдебно заседание е взето "от уважение към безбройните жертви на мощната експлозия, разтърсила Бейрут на 4 август" и тридневния национален траур, обявен в Ливан.

Съдът изрази "своята солидарност с ливанския народ в този труден момент".

Рафик Харири, премиер на Ливан в периода 1992-1998 г. и 2000-2004 г. до оставката си, бе убит през февруари 2005 г., след като камион с мощни експлозиви, управляван от атентатор самоубиец, се взриви, когато кортежът на Рафик Харири минаваше край разположения до морето хотел "Сен Жорж" в Бейрут. При атентата загинаха още 21 души, а 226 бяха ранени, припомня АФП.

Четиримата подсъдими за планирането и организирането на убийството членове на Хизбула са съдени задочно.

mediapool.bg