Кламер БГ - Новини: САЩ засилват военното присъствие в района на Черно море

САЩ засилват военното присъствие в района на Черно море

Свят

|
Четв, 06 Авг 2020г. 13:19ч.
САЩ засилват военното присъствие в района на Черно море

САЩ се стремят към засилване на военното присъствие на източния фланг на НАТО, каза шефът на Пентагона Марк Еспър на ежегодния форум по сигурността на института Аспен.

Еспър каза, че решението за изтегляне на 11 900 американски войници от Германия и предислоцирането на част от тях в Белгия и Италия е било взето в рамките на по-общ стремеж към повишение на боеспособността на алианса.

"Що се отнася до Русия, ние естествено разполагаме сили по на изток към най-новите членове на алианса. Виждаме, че расте числеността на силите, изпратени на ротационен принцип в района на Черно море, по-специално в Румъния", добави министърът на отбраната на САЩ.

Йоханис определи решението на САЩ като "много важно" за Румъния и припомни, че той и правителството на Букурещ отдавна "подчертават необходимостта от разполагане на повече войски в Черноморската зона".

"Също така се стремя към увеличаване на силите на североизточния фланг, в балтийските страни и Полша", каза Еспър и припомни, че миналата седмица е било постигнато споразумение с Варшава за изпращане на допълнителни 1000 американски военни в Полша.

По-рано говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че готовността на Полша да предостави своя територия за военна инфраструктура на други страни и съюзи като НАТО е заплаха за Русия.

Последователното придвижване на военната инфраструктура на НАТО към руските граници принуждава Москва да предприеме необходимите за обезпечаването на сигурността на Русия мерки, добави Песков.

Румъния вече обяви, че е готова да приеме допълнително американски военни. Българските власти все още не са коментирали своята визия по въпроса.

В края на юли, само няколко часа след като Вашингтон обяви, че 11 900 американски войски в Германия ще бъдат предислоцирани за укрепване на югоизточния фланг на НАТО, румънският президент Клаус Йоханис изрази "признателност" за този ход и потвърди, че американските войски винаги са "добре дошли в Румъния".

mediapool.bg