Кламер БГ - Новини: Спасителят от магистрала "Тракия“ с награда от Лекарския съюз

Спасителят от магистрала "Тракия“ с награда от Лекарския съюз

България

|
Пет, 23 Дек 2022г. 14:48ч.
Спасителят от магистрала "Тракия“ с награда от Лекарския съюз

Спасителят от магистрала

При първото си завръщане в България, месеци след кошмарния инцидент със сръбски автобус с деца, който се обърна на автомагистрала "Тракия", д-р Христо Стефанов беше отличен за светкавичните си и адекватни действия.

Във фаталния ден на 14 август 2022 г. д-р Стефанов шофира след автобуса и е пряк свидетел на инцидента. Самоотвержено, без колебание и хладнокръвно д-р Стефанов пръв помага на пострадалите. Със съдействието на друг свой колега - д-р Антон Елкин, който също се включва да помага, правят най-важното т.нар. триаж, докато пристигнат спешните екипи.

На 19 октомври - Деня на българския лекар БЛС отличи "За висок професионализъм и доблест" двамата млади колеги, но д-р Стефанов не успя да присъства лично на тържествената церемония и получи наградата си при завръщането си в България за Коледните празници.

"Вашият пример е вдъхновяващ. Изключително професионални действия, в точния момент. Вие сте добрият пример, който трябва да бъде забелязван, поощряван и оценен", обърна се председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров към младия лекар. В присъствието на главния секретар на Съсловната организация д-р Валентин Пеев беше връчена специално изработена статуетка и грамота.

Д-р Христо Стефанов благодари за жеста на внимание и сподели, че в Норвегия, където работи вече 10 години, обслужва ежедневно спешни пациенти. Инцидентът на магистрала "Тракия", обаче, е нещо, което никога няма да забрави.

Д-р Стефанов благодари и на многото хора, които също не са останали безучастни и са съдействали на пострадалите.

mediapool.bg