Кламер БГ - Новини: ГЕРБ и ДПС не отидоха на срещата на ПП за приоритетите около втория мандат

ГЕРБ и ДПС не отидоха на срещата на ПП за приоритетите около втория мандат

България

|
Пет, 23 Дек 2022г. 16:00ч.
ГЕРБ и ДПС не отидоха на срещата на ПП за приоритетите около втория мандат

ГЕРБ и ДПС не отидоха на срещата на ПП за приоритетите около втория мандат

Само БСП, "Демократична България" и "Български възход" се появиха на организираната от "Продължаваме промяната" среща за определяне на националните приоритети пред страната преди връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

ГЕРБ и ДПС, които си тръгнаха демонстративно от предишната подобна среща и дадоха заявка, че няма да подкрепят мандата на "Продължаваме промяната", днес въобще не се появиха. Отсъствието на "Възраждане" не беше изненада, защото партията не изпрати свои представители и при предишните разговори.

"Този формат не е достатъчен за правителство, това ни е пределно ясно", каза Асен Василев по повод присъстващите в залата партии. Причината е, че ПП, ДБ, БСП и "Български възход" имат общо 109 гласа, а за мнозинство им трябват поне 121 гласа.

"Това, че тук има празни столове, за мен е разочароващо. Смятам, че имаме право да кажем, че отговорността изисква всички да участваме в тези усилия, защото иначе няма как страната да продължи напред", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Макар "Български възход" и БСП да присъстват на втора поредна среща, двете формации все още не са казали ясно дали биха подкрепили правителство с мандата на ПП.

До днешната среща се стигна, след като от "Продължаваме промяната" заявиха, че ще подготвят декларация с национални приоритети, която да подложат на гласуване в пленарната зала, за да видят дали би могло да има мнозинство около втория мандат. Формацията подкани останалите партии в парламента също да предложат своите приоритети и в петък бяха обсъдени направените предложения. Очаква се въпросната декларация да бъде завършена и предложена за гласуване в първите дни на 2023 година.

"Вървим към подготовка на вариант на програмна декларация, в която да бъдат включени основните национални цели", каза номинираният за премиер с втория мандат акад. Николай Денков.

В самите предложения особени изненади нямаше – БСП повтори социалните си приоритети, а "Демократична България" говори за съдебната реформа и назначенията в службите за сигурност. Ново беше единствено искането на "Български възход" за запазване на въглищните централи и развиване на ядрената енергетика, както и ограничаване на правомощията на служебните кабинети.

"Ние сме тук в знак на потвърждение на нашето разбиране, че страната има нужда от работещо правителство", каза Атанас Зафиров от БСП. Съпартиецът му Георги Гьоков добави, че приветства иновативния подход с програмната декларация.

Асен Василев посочи, че "с оглед на това, което се случи в парламента през последните няколко седмици", има няколко важни задачи. "Да направим усилие да приемем закона за противодействие на корупцията. Това е закон от Плана за възстановяване и без неговото приемане няма как да искаме средствата от втория транш по Плана за възстановяване", каза той.

mediapool.bg