Кламер БГ - Новини: Извънредно положение в Италия заради падналия мост в Генуа

Извънредно положение в Италия заради падналия мост в Генуа

Свят

|
Четв, 16 Авг 2018г. 10:17ч.
Извънредно положение в Италия заради падналия мост в Генуа

Италианските власти обявиха извънредно положение за срок от 12 месеца заради трагедията с падналия автомобилен мост в Генуа, съобщават световните агенции в четвъртък.

В резултат на срутването загинаха 39 души и беше прекъснат основният сухопътен транспортен коридор с Южна Франция.

Италианското правителство деблокира 5 милиарда евро от националния фонд за извънредни ситуации и ще обяви национален траур в памет на загиналите.

Премиерът на страната Джузепе Конте остро разкритикува компанията, поддържаща срутилото се съоръжение. По думите му кабинетът няма да чака резултатите от разследването на трагедията, а ще предприеме действия срещу фирмата веднага.

Втора поредна нощ продължи спасителната акция под падналия мост. Под светлините на мощни прожектори спасителните екипи работят без почивка насред огромните блокове бетон и парчета желязо с помощта на кучета и багери, предаде Франс прес.

По последни данни загиналите при злополуката са 39, а ранените 16, от които 9 в тежко състояние. Има обаче и хора в неизвестност. Три деца на възраст от 8 и 13 години са сред загиналите, също както трима млади французи, трима чилийци и един колумбиец.

"Има надежда спасителите да открият още няколко оцелели, но с напредването на времето става все по-трудно", каза за АФП Рикардо Шуто, командир на карабинерите в провинция Генуа.

mediapool.bg