Кламер БГ - Новини: Белият дом осъди Турция за митата върху вноса на американски продукти

Белият дом осъди Турция за митата върху вноса на американски продукти

Свят

|
Четв, 16 Авг 2018г. 14:00ч.
Белият дом осъди Турция за митата върху вноса на американски продукти

Белият дом осъди решението на Турция да удвои митата върху вноса на американски коли, алкохол и тютюн, наричайки го "стъпка в грешната посока", предаде Ройтерс.

Турция предприе това в отговор на т.нар. от нея атака на правителството на Доналд Тръмп срещу турската икономика. САЩ удвоиха митата за внос на турска стомана и алуминий миналата седмица, което допринесе за спада на курса на турската лира.

"Съжаляваме за въведените от Турция мита. Те са стъпка в грешната посока. Митата на Съединените щати бяха наложени на Турция в интерес на тяхната национална сигурност. Техните са за отмъщение", каза пред журналисти говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Отношенията между двете съюзнички от НАТО се обтегнаха заради задържането в Турция на американския пастор Андрю Брънсън, обвинен в подкрепа за опита за преврат срещу президента Ердоган преди две години.

Освен решението за увеличаване на митата за внос на турска стомана и алуминий, правителството на Тръмп наложи по-рано този месец санкции на двама високопоставени представители на кабинета на Ердоган, за да окаже натиск на Турция да освободи Брънсън.

mediapool.bg