Кламер БГ - Новини: Тръмп отне достъпа до класифицирана информация на свой критик, бивш директор на ЦРУ

Тръмп отне достъпа до класифицирана информация на свой критик, бивш директор на ЦРУ

Свят

|
Четв, 16 Авг 2018г. 14:09ч.
Тръмп отне достъпа до класифицирана информация на свой критик, бивш директор на ЦРУ

Доналд Тръмп отне достъпа до класифицирана информация на бившия директор на ЦРУ Джон Бренан, изявен критик на американския президент, съобщи Асошиейтед прес.

"Господин Бренан използва неотдавна положението си на бивш високопоставен държавен служител с достъп до много деликатна информация, за да направи серия от необосновани и възмутителни твърдения, както и яростни изблици по интернет и телевизията по адрес на правителството", каза прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс.

Бренан е силно критичен към поведението на Тръмп. Той например каза, че изявлението на президента на съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин във Финландия е било "меко казано предателско".

Сандърс каза, че достъпите до класифицирана информация на други десетина настоящи и бивши длъжностни лица също са "предмет на преразглеждане". Става дума за бившия шеф на ФБР Джеймс Коми, бившия шеф на националното разузнаване Джеймс Клапър, бившата съветничка по националната сигурност Сюзан Райс и Андрю Маккейб, който бе уволнен през март от поста заместник-директор на ФБР.

Поне двама от тях, Коми и Маккейб, понастоящем нямат достъп до секретни данни, отбеляза АП.

Експерти казват, че действията на правителството в отговор на отправени публично критики ще бъдат безпрецедентно политизиране на достъпа до класифицирана информация.

Бившите директори на ЦРУ и други високопоставени служители по сигурността обикновено получават позволение да запазят достъпа си, за да са в позиция да съветват своите приемници и да заемат определени длъжности.

Джон Бренан каза, че решението на Белия дом да му отнеме достъпа до класифицирана информация е опит от страна на президента Тръмп да потисне свободата на словото и да накаже критиците си, предаде ДПА.

"Това трябва да тревожи силно всички американци, включително професионалистите в разузнаването, за цената на откритото говорене", написа той в Туитър.

"Моите принципи са много по-ценни от разрешителните за получаване на секретна информация. Няма да отстъпя", добави той.

В. "Вашингтон пост" , че десетимата посочени от Сара Сандърс са или известни критици на управлението на Тръмп, или в някаква степен свързани с разследването за предполагаема намеса на Русия в американските избори - тема, която продължава да тормози президента.

Предприетата стъпка е връхна точка в ескалиращата вражда между Тръмп, показал склонност да порицава критичността, и Бренан - човек с 30-годишна кариера в разузнаването, работил при четирима президенти, пише британският „Гардиън“.

Това е безпрецедентен случай. Президентът на САЩ за пръв път решава да отнеме достъпа до поверителна информация на критик, упражнил правото си на свобода на словото, залегнало в първата поправка, коментира пред "Гардиън" бившият анализатор от ЦРУ (от 2006 до 2017 г.) Нед Прайс, работил като специален сътрудник на Барак Обама.

Бренан бе начело на ЦРУ от 2013 до 2017 г. и продължава да е уважавана личност в американската политика и човек, който не пести критики към президента Тръмп, посочва френският в. "Монд". Бренан многократно е заявявал, че руската намеса в президентските избори през 2016 г. е реална, опровергавайки съмненията, изразявани от Тръмп по въпроса, припомня френският всекидневник.

mediapool.bg