Кламер БГ - Новини: "Спаси София" обяви, че ремонт ще "съсипе" Театър "София". Общината: Няма такова нещо

"Спаси София" обяви, че ремонт ще "съсипе" Театър "София". Общината: Няма такова нещо

България

|
Пон, 10 Ян 2022г. 17:34ч.
"Спаси София" обяви, че ремонт ще "съсипе" Театър "София". Общината: Няма такова нещо

Нов спор се заформи в понеделник около готвения ремонт на Театър "София". Първо, гражданската формация "Спаси София" алармира, че дори след поправителния за ремонт на Театър "София" Столична община отново ще съсипе фасадата. От гражданската организация посочват, че каменната фасада ще бъде свалена и заменена с окачена, която няма нищо общо с оригиналната. Зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов обаче контрира пред Mediapool, че и след ремонта фасадата ще е от естествен камък.

Спаси София: Театърът ще бъде съсипан

"Тъй като ГЕРБ не се отказват от съсипването на Театър "София", ние протестираме! Отново е обявена поръчка за ремонт на театъра, който ще съсипе сградата!", смята Борис Бонев.

Емблематичният интериор ще бъде изкъртен и подменен с гипсокартон и плоскости, добавя Бонев.

"Характерните елементи ще бъдат премахнати, но пък ще се появи стъклена пирамида върху откритата сцена", добавя още общинският съветник.

От позицията на Борис Бонев става още ясно, че "Спаси София" е провела поредица от срещи с "най-добрите специалисти в опазването на модернизма в България", а след това са се опитали да "вразумят" Столична община. "Без резултат - управляващите отказват да приемат всеки експертен довод и са решени да усвоят милионите по безумен проект!", казва още Бонев.

Той добавя, че гражданската инициатива, която оглавява няма да позволи още една емблематична софийска сграда-образец да бъде унищожена от варвари.

Зам.-кмет: Няма такова нещо, запазваме каменната фасада

Зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов уточни пред Mediapool, че фасадата отново ще е от естествен камък, който на цвят дори ще е същият както в момента.

"Западната страна на театъра е подкожушена има и мухъл. Ремонтът, който е одобрен по европрограмата "Регионално развитие" включва и топлоизолация. При ремонта орнаментите и барелефите на фасадата ще бъдат основно почистени и върнати на местата им", уточни още Джоргов.

По отношение на критиките на интериора, Джоргов посочи, че той в момента е в "безобразно състояние". Таваните са в лошо състояние, като на доста места от тях висят камъни. Сградата не е паметник на културата.

"Има само едно нещо, за което "Спаси София" бяха прави когато спряха същият този ремонт преди няколко месеца. Тогаваше се планираше фасадата да не е камък, а HPL плоскости (high pressure laminate) - високо пресован ламинат. Това е променено и остава камък", каза Джоргов.

"Спаси София" вече алармира срещу първата обществена поръчка за ремонт на същия театър. Тогава бе обяснено, че "Театър София" ще запази каменната си фасада.

Новата поръчка е за над 8 млн. лв. без ДДС. Оферти се подават до 24 януари.

mediapool.bg