Кламер БГ - Новини: Социолог: Балотажът на президентския вот ще спечели кандидатът, който има надпартийна подкрепа

Социолог: Балотажът на президентския вот ще спечели кандидатът, който има надпартийна подкрепа

България

|
Четв, 22 Септ 2016г. 16:35ч.
Социолог: Балотажът на президентския вот ще спечели кандидатът, който има надпартийна подкрепа

Президентските избори със сигурност ще се решат на балотаж, като на него ще е важно името на кандидата, като шанс за успех ще има този, който може да мобилизира надпартийната подкрепа. Това прогнозира пред Нова телевизия в четвъртък социологът от "Алфа рисърч" Геновева Петрова.

На база последните проучвания на агенцията, тя смята,

че на балотажа един срещу друг ще са кандидатите на ГЕРБ и БСП. Геновева Петрова поясни, че на първия тур ще има разцепване на левия вот, заради няколкото кандидати в този спектър, но в крайна сметка партийните ядра ще помогнат на БСП да стигне до балотаж.

Според социолога, високият рейтинг, който агенцията дава на Татяна Дончева (почти 22%), не означава автоматично, че той ще се трансформира в гласове на изборите . Геновева Петрова посочи, че е интересно дали при националистите високият личен резултат на Красимир Каракачанов няма да бъде неутрализиран от неодобрението за Волен Сидеров, чиято партия също подкрепя кандидат-президентската двойка от лидера на ВМРО и депутата от "Атака" Явор Нотев.

В отговор на въпрос, социологът посочи, че ДПС могат да бъдат решаващ фактор, ако разликата между стигналите до балотаж е малка.

mediapool.bg