Кламер БГ - Новини: София ще възстановява алеи покрай къпалнята "Мария Луиза", но протака връщането й

София ще възстановява алеи покрай къпалнята "Мария Луиза", но протака връщането й

България

|
Пет, 16 Окт 2020г. 15:05ч.
София ще възстановява алеи покрай къпалнята "Мария Луиза", но протака връщането й

Столичната община планува с 10 млн. лв. от ЕС да възстанови историческата част на Борисовата градина. За целта вече са подадени документи по програма "Региони в развитие" 2014-2020, които са финалната права по одобрение. Любопитен факт е, че ще се ремонтират алеите покрай къпалнята "Мария Луиза", но все още няма реални действия за връщането й към общината. Съоръжението продължава да се владее от фирма, свързана с Румен Гайтански - Вълка.

Проектът

Европроектът включва ремонт на алеите и възстановяване на

паркови елементи в карето между бул."Евлоги и Христо Георгиеви", "Алея Яворов", бул."Цариградско шосе" и алеите покрай къпалнята "Мария Луиза" и стадион "Българска армия". Основен ремонт ще бъде извършен и на Езерото с лилиите.

"Ще се възстанови автентичният облик на парковите чешми и скулптури във вида им от 30-те години на 20-ти век и ще бъдат подменени старите осветителни стълбове, като ще се постави и видеонаблюдение", уточни зам.-кметът по екологията Десислава Билева.

Тя добави, че проектът изцяло е съобразен с факта, че паркът е резерват и в него алейната мрежа ще бъде изцяло възстановена. Начинанието е съгласувано с Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата. Ще се извършва на площ от над 40 хектара, ще бъдат поставени над 130 осветителни стълба, и над 120 камери за наблюдение.

Планира се и изграждане на зелен пояс с над 25 000 храста и 60 дървета, за да може да шумоизолира "Цариградско шосе" от парка.

"Надяваме се догодина, през май, да стартираме", каза още Десислава Билева. Очаква се проектът да е изпълнен до края на 2023 година.

Безвремие за къпалнята

В Борисовата градина има и частни имоти като къпалнята "Мария Луиза". На 5 октомври стана ясно, че Столична община ще се пазари с частници за изкупуване или обезщетяване на до 5000 такива имота, които или попадат в паркове и градини, или в бъдещи зелени зони. Тогава бе съобщено, че те за първи път са идентифицирани след направен анализ на общинското предприятие "Софияплан" и главния архитект на София Здравко Здравков.

Тепърва този анализ ще се разглежда от Столична община, а след това предстои да се внесе в Столична община като надеждите са Столичния общински съвет да реши за кои от тези имоти ще се прави отчуждаване и да заложи средства за целта в бюджета на София за 2021 г.

Отделно от това Столична община поръча в края на март и на друго общинско дружество "Софинвест" да направи пазарна оценка изрично на къпалнята, като към момента резултати от нея не са обявявани.

Реално къпалнята се владее от фирма, свързана Румен Гайтанов - Вълка. От 2003 г. насам Столична община е миноритарен собственик във фирмата "Парк Мария Луиза" АД чрез общинската фирма "Софийски имоти", което държи 41.96% от собствеността. Останалите 58.04% си поделят фирмите - "Карплеон" ЕООД и "Юромарк асет мениджмънт" ООД.

Именно "Юромарк асет мениджмънт" се свързва с Гайтански. Сред крайните собственици фигурират и Жан-Кристоф Ги Жак Нивар от Ирландия и Николай Проданов, управител в контролираната от Румен Гайтански-Вълка "Волф" АД.

От години къпалнята в Борисовата градина стои затворена, а частният собственик периодично обявява, че има намерение да я възстанови. В последния проект за това се предвижда и надстрояване на съществуващите сгради, което общината смята за неприемливо, тъй като може да маскира издигането на хотел в парка.

mediapool.bg