Кламер БГ - Новини: Антикорупционната комисия е осъдена да плати 40 000 лв. за вреди

Антикорупционната комисия е осъдена да плати 40 000 лв. за вреди

България

|
Пет, 16 Окт 2020г. 18:12ч.
Антикорупционната комисия е осъдена да плати 40 000 лв. за вреди

Софийският апелативен съд осъди антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да плати 40 000 лева на двама души за наложени запори и воденото дело за конфискация на имуществото им.

Делото срещу комисията е заведено от съпрузи от Видинско, които са се оказали със запорирано имущество на стойност 151 хиляди лева през 2011 година, става ясно от съдебното решение, с което Mediapool разполага.

През 2009 година съпругът К.Р. се признава за виновен и е осъден по наказателно дело за превоз и съхранение на дървен материал без документи. Той сключва споразумение с прокуратурата. Две години по-късно Комисията за конфискация на незаконно придобитото имущество (сега част от антикорупционната комисия) иска запор на имуществото на К. Р. Едновременно с това е запорирано и имуществото на съпругата му Л. Р., която по това време работи като учителка.

През 2015 година делото за конфискацията приключва във вреда на КПКОНПИ и двамата ответници вече могат да се разпореждат свободно със своето имущество. Проблемът е, че те са били лишени от правата си в продължение на четири години.

К. Р. посочва, че заради действията на комисията неговото здравословно състояние се е влошило сериозно. Той е започнал да страда от диабет тип 2 (неинсулиново зависим) с периферни съдови усложнения и е трябвало да бъде опериран четири пъти.

Един от най-тежките спомени на учителката Л. Р. е, когато е отишла да изтегли пари от банкомат, но не успяла. Впоследствие тя е разбрала, че всички нейни сметки и сметките на съпругът й са запорирани. В учителския колектив се разчуло, че против ищцата и съпруга й има заведено дело за конфискация, а след това е трябвало да живее назаем, защото не е можела да си ползва парите в банковите сметки.

Нанесените вреди на семейството са оценени от първата инстанция на общо 56 хиляди лева, но са намалени от апелативния съд до 40 хиляди лева.

В края на миналата година КПКОНПИ бе принудена да признае, че е осъждана 25 пъти от граждани за вреди и е платила обезщетения за близо 400 хил. лева. Комисията не желаеше да предоставя информацията, но вестник "Сега" заведе дело срещу отказа да се предоставят публичните данни.

mediapool.bg