Кламер БГ - Новини: София може да пусне безплатен транспорт в дните с повишено замърсяване на въздуха

София може да пусне безплатен транспорт в дните с повишено замърсяване на въздуха

България

|
Ср, 04 Ян 2017г. 12:08ч.
София може да пусне безплатен транспорт в дните с повишено замърсяване на въздуха

Столична община обмисля да пусне безплатен градски транспорт в дните, когато замърсяването на въздуха е повишено. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред бТВ.

Най-големият проблем за качеството на въздуха през зимните месеци е отоплението на твърдо гориво. Затова и най-високите нива на прахови частици са замерени в дните след Нова година, когато нямаше сериозен трафик в столицата, посочи Фандъкова.

Във вторник беше измерено запрашаване до 9 пъти над нормата в кварталите "Павлово", "Надежда" и "Красно село".

Попитана дали е възможно да се въведат винетки за преминаване през центъра на столицата като мярка за намаляване на трафика и оттам на замърсяването на въздуха, Фандъкова отговори: "Всичко е възможно".

Според експерта по околна среда Боян Рашев проблемът с използването н твърдо гориво от домакинствата за отопление е пряко свързан с бедността. "Хората се отопляват на дърва и въглища там, където нямат как да се отопляват с нещо друго. Караме страшно стари коли, страшно много дизелови коли", коментира Рашев пред бТВ. Според него може при епизоди на голямо замърсяване градският транспорт да е безплатен, а синя и зелена зона да поскъпват 2-3 пъти.

Обмислян е бил и вариант за поставяне на филтри на комините, но той не е бил достатъчно ефективен, заяви още Фандъкова.

Тя посочи, че училищата и детските градини, които са на нафта или въглища постепенно минават на газ, където е възможно, или се инсталират ВЕИ инсталации.

Друга възможна мярка е разширяване на зелените зони за платено паркиране при желание от страна на хората с цел намаляване на автомобилите, посочи Фандъкова.

Обновяването на градският транспорт

През последните години в ход е обновяването на градския транспорт в София с цел намаляване на вредните емисии, каза Фандъкова.

В програмата на автотранспорта е залегнало купуване на електробуси като този, който пилотно тръгва по линия 84. Освен това започва процедура по закупуване на 120 автобуса, които ще се движат на природен газ.

За две години средната възраст на автобусите е паднала от 19 на 12 г., а след още няколко години ще говорим за средно 6 до 7-годишни автомобили, което е добро равнище за Европа, отбеляза Фандъкова.

На 90% са подменени тролеите и започва процедура за закупуване на още 13 нови трамвая, както и за придобиване на използвани такива от Базел, допълни столичният кмет.

На бул. "Мария Луиза" вече е внедрена система за даване на предимство на градския транспорт и през годината предстои да бъде въведена и по други столични булеварди и улици, посочи Фандъкова.

Ремонтите на улиците през 2017 г.

Няколко мащабните ремонти е заложила в капиталовата си програма за тази година Столична община.

На бул. "Дондуков" ще бъде направен основен ремонт. Ще има ново по-безшумно трамвайно трасе и нови тротоари. Възможно е и настилката вече да не е само паваж, каза Фандъкова.

Сериозни промени предстоят и по ул."Граф Игнатиев", където трябва да се подмени ВиК инфраструктурата, останала от построяването на улицата в началото на миналия век.

Трасето на трамвайна линия номер 5 ще бъде цялостно реконструирано и линията вече ще бъде скоростна.

Кръстовището на две нива на бул."България" и "Гешов" остава за неопределеното бъдеще, стана ясно от думите на Фандъкова. "Кръстовището няма да може да се направи през следващите 2-3 години. Надявам се, че някога ще може да се направи. Изискваше се повече от година да се блокира изцяло движението по бул. "България", посочи тя.

В резултат релсовият път в района на кръстовището, останал неремонтиран преди години заради очаквания старт на проекта, сега най-накрая ще бъде приведен в нормален вид.

Ще се работи в района на бул."Рожен" и Северната скоростна тангента, а бул."Петър Дертлиев" ще бъде свързан с магистрала "Люлин".

mediapool.bg