Кламер БГ - Новини: Даниел Митов: Позицията за спазване на правовия ред няма нищо общо с русофили и русофоби

Даниел Митов: Позицията за спазване на правовия ред няма нищо общо с русофили и русофоби

България

|
Ср, 04 Ян 2017г. 12:18ч.
Даниел Митов: Позицията за спазване на правовия ред няма нищо общо с русофили и русофоби

"В съвременна България няма такова нещо като русофили и русофоби. Аз желая най-доброто за руския народ и искам да имаме добри отношения с Русия, но когато се извършват груби нарушения на международния правов ред, България е длъжна да реагира", заяви външният министър Даниел Митов.

Той за пореден път коментира позицията на България към Москва, като припомни, че анексията на Крим противоречи на международния правов ред и България е длъжна да го защити.

"Не става въпрос за никакво фобство, омраза, страх. Никой не мрази когото и да било, но има граници, които не могат да бъдат прекрачвани", заяви Даниел Митов пред БНТ в сряда.

България официално подкрепи европейските санкции срещу Москва заради незаконната анексия на Крим и ролята й в конфликта в Украйна и продължава да ги подкрепя. В същото време определени политически партии, в това число БСП, продължават да лансират предложения България да промени позицията си.

В рамките на предизборната кампания подкрепеният от БСП новоизбран президент Румен Радев коментира в противовес на официалната българска и европейска позиция, че Крим е де факто руски, след като беше анексиран през 2014 г., и че ще работи за отмяна на санкциите на ЕС. След това Радев даде серия интервюта пред западни издания, в които неколкократно подчерта, че ще работи за интересите на ЕС и НАТО.

Извън Европа българите живеят бедно и зависимо

В сряда външният министър коментира още, че България винаги е била част от Европа и когато сме били с нея, сме живели добре.

"Когато сме се обръщали към някакви други алтернативи сме водили несамостоятелно и бедно съществуване", отбеляза Даниел Митов, но добави, че "трябва да си европеизираме институциите“.

Митов коментира още, че българският глас в ЕС вече се чува и генерира общи политики по важни за България въпроси.

България не приема оставането на Асад в Сирия

Даниел Митов заяви още, че България не приема оставането на сирийския президент Башар Асад. В момента най-големият съюзник на Асад е Русия. Именно неговата роля е основното разделение между Москва и западните държави.

"Не трябва да се осигурява продължителността на живота на един режим, който изби дори повече хора от ДАЕШ в Сирия и изгони милиони от страната. Да продължава да се дава легитимност на този режим е абсурдно", посочи Митов.

Той коментира още, че първо трябва да се стабилизира Сирия и после да се фокусират усилията за унищожаването на ДАЕШ.

"Сирийският конфликт се превърна и в регионален. Голяма част от държавите в региона участват във формирането на определен тип обстановка, която не допринася за това да бъде омиротворена Сирия. Само когато държавите от Близкия Изток разберат, че от тях зависи и те могат с общи усилия. Те трябва да намерят решението за унищожаването на ДАЕШ - не само физическото ликвидиране, но и делегитимация на идеологията. Няма как да стане без тяхно участие", каза Митов.

mediapool.bg