Кламер БГ - Новини: София инвестира 7 млн. лв. в 49 детски градини и училища

София инвестира 7 млн. лв. в 49 детски градини и училища

България

|
Пет, 13 Юни 2014г. 16:49ч.
София инвестира 7 млн. лв. в 49 детски градини и училища

Столичната община ще вложи около 7 млн. лв. в обновяването на 49 детски градини и училища през лятото. Ремонтите започват около 1 юли и ще приключат до 15 септември, обеща зам.-кметът по строителството Ирина Савина.

В детските градини, където ще тече ремонтът, е предвидено децата да посещават съседни забавачки. Пълният списък за детски градини, които ще работят през летните месеци, е даден в информационната система за обслужване на детските заведения на Столична община.

Опитахме се да планираме програмата за ремонти тази година, така че да бъдат разпределени децата в близки детски градини, каза Савина.

През юли в София ще бъдат дежурни 122 забавачки, а през август броят им е 72, информира Мария Минчева, началник на дирекция "Образование" в Столичната община.

Ако има някои родители, чието дете няма място в дежурна детска градина, могат да се обърнат към дирекция "Образование", за да се окаже съдействие и съответно да бъде пренасочено там, където има работеща детска градина, допълни Минчева.

Ремонтната програма

В програмата за ремонтни дейности на Столичната община за тази година са заложени 43 детски градини и училища. Броят им е увеличен с още шест, заради икономия от около един милион лева от други инфраструктурни обекти, посочи Савина.

Програмата предвижда на училищата и забавачките да бъдат направени конструктивни укрепвания на сградите, ремонти и енергийна ефективност.

С укрепването на сградите се предотвратява рискът при земетресения, а с мерките за енергийна ефективност намаляваме сметките за ток и парно и така се пести от делегирания бюджет на учебното заведение, като спестените средства се използват за други нужди, посочи Савина.

Детските градини и училищата, на които ще бъде направен ремонт, са разположени в 15 столични района. Най-много - седем обекта - ще бъдат обновени в район "Красно село". Това са детските градини с номера 8, 80, 93, 99 и 145, както и 34-то основно училище "Стою Шишков" и 51-о СОУ "Елисавета Багряна".

По четири обекта ще бъдат ремонтирани в районите "Подуяне", "Искър" и "Студентски".

Със спестения милион ще се ремонтират три детски градини и три училища, като в момента за тях тече процедура за избор на изпълнител.

Ремонтните дейности ще са за 5-то СОУ в район "Витоша", 152 СОУ, 13 СОУ, ОДЗ в район "Искър", 64-то ОДЗ в "Младост" и 120 детска градина в район "Възраждане".

mediapool.bg