Кламер БГ - Новини: ЕК призова за твърдост и единство спрямо Русия след спирането на "Южен поток"

ЕК призова за твърдост и единство спрямо Русия след спирането на "Южен поток"

България

|
Пет, 13 Юни 2014г. 18:30ч.
ЕК призова за твърдост и единство спрямо Русия след спирането на "Южен поток"

Преговорите между Европейската комисия и Русия за строежа на газопровода "Южен поток" са спрени, потвърди еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в петък. Причината е, че Москва е отнесла спорния въпрос до Световната търговска организация (СТО), уточни той.

ЕК призова страните членки да проявят твърдост и единство спрямо Русия след спирането на строежа на газопровода "Южен поток", за да принудят "Газпром" да спазва европейското право.

"Не Комисията е заплашена. Ние прилагаме правилата, които вие сте одобрили", заяви Гюнтер Йотингер, обръщайки се към министрите на енергетиката на 28-те, събрали се в Люксембург.

Българският енериген министър Драгомир Стойнев обаче не е бил там заради парламентарното си изслушване именно по темата "Южен поток" в София, а заместникът му Иван Айолов имаше среща с европейски експерти също по проблемите на газопровода у нас. Затова в срещата е участвала като пълномощник на Стойнев Петя Василева, която е заместник-постоянен представител на постоянното представителство на България в ЕК.

"Руснаците отлично са запознати с европейските правила. Те обаче не ги приемат", подчерта Йотингер.

"Ние не бива винаги да се огъваме пред руснаците, за да им доставяме удоволствие", предупреди той и призова най-вече италианските власти да не позволяват Русия да им диктува тяхната политика.

Енергийната стратегия на ЕС настоява за спиране на проекта

Съветът на ЕС е утвърдил предложенията от стратегията на ЕК за европейската енергийна сигурност и е направил допълнения. В стратегията се настоява за спирането на "Южен поток" до привеждането му в съответствие с правото на ЕС, както и в светлината на стремежа за осигуряване на повече независимост от Русия в областта на енергетиката.

Планирано е държавните и правителствени ръководители на 28-те страни членки да дискутират ситуацията около "Южен поток" на срещата си в Брюксел на 26 и 27 юни, съобщи ЕК. Темата ще бъде част от по-голямата дискусия за ограничаване на енергийната зависимост на ЕС от Русия, твърдят европейски източници.

Позицията на ЕК за "Южен поток", подкрепена и от държавите от ЕС, е че трябва да се спази действащото общностно законодателство. Това законодателство важи за всяка енергийна инфраструктура, както и за доставчиците. На първо място този въпрос е свързан със законодателството за конкуренцията, а също и за околната среда и обществените поръчки, поясни Йотингер на пресконференция, цитиран от БТА.

Важно е двустранните споразумения с Русия да бъдат променени

Поддържаме постоянен контакт с държавите, през които се предвижда преминаването на "Южен поток" (България, Австрия, Италия, Гърция, Унгария и Словения). Важното за нас е

междуправителствените споразумения (с Москва), които стоят в основата на проекта и донякъде не съответстват с правото на ЕС, да бъдат променени, заяви Йотингер.

Той отбеляза, че в края на миналата година ЕК получи мандат от посочените шест държави от ЕС да преговаря от тяхно име с Москва по промяната на сключените междуправителствени споразумения. Подобни преговори започнаха на техническо равнище и засега не продължават по една проста причина - руската страна отнесе въпроса до СТО, поясни еврокомисарят. Така се поставят под въпрос правилата на единния пазар в ЕС. Няма много логика да преговаряме в условия на оспорване на европейското законодателство. Обжалваме руските претенции пред СТО, за да останат без последствие.

При "Северен поток" достигнахме до съгласие на основата на преговори, заяви Йотингер.

На 2 юни ЕК обяви, че открива наказателна процедура срещу България заради изграждането на проекта в противоречие с европейските правила, включително обществената поръчка за избор на изпълнители. Брюксел поиска спиране на проекта в България, където дейностите са в най-напреднал стадий и на чиято територия е планирано да излиза подводната тръба, минаваща по дъното на Черно море. Комисарят Йотингер тогава предупреди, че ако се наложи, ще бъдат предприети мерки и спрямо другите европейски страни, по които минава трасето на "Южен поток".

Проектът е контролиран от руската държавна компания "Газпром" (50 процента). Италианската Ени (Eni) държи 20 процента, Френската Е Де Еф (EDF) и германската "Винтерсхал" (Wintershall) имат по 15 процента.

Проверки за устойчивост на газопреносната система в страните от ЕС

Еврокомисарят Йотингер отбеляза, че Съветът на ЕС по енергетика е разгледал в петък и въпроса за енергийната сигурност и вноса на течни горива, газ, въглища и уран. Кризата в Украйна даде нови измерения на този въпрос, коментира той. Йотингер съобщи, че краткосрочните мерки за обезпечаването на допълнителна енергийна сигурност за ЕС ще бъдат разгледани от Европейския съвет в края на юни, а средносрочните - през октомври.

Той изрази очакването през октомври да бъдат утвърдени допълнителни предпазни мерки за сигурността на снабдяването с газ на европейските граждани и дружества. Дотогава се очаква да бъде изготвен и анализът от проверките за устойчивост на европейската газопреносна система, които ще обхванат всяка държава от ЕС. Тези проверки ще целят установяването на слабостите и опасностите при осигуряването на доставките от газ и при свързването на газопреносните системи държавите от ЕС.

mediapool.bg