Кламер БГ - Новини: София възроди идеята за велоалея и парк на мястото на стари жп линии

София възроди идеята за велоалея и парк на мястото на стари жп линии

България

|
Ср, 16 Ноем 2022г. 17:03ч.
София възроди идеята за велоалея и парк на мястото на стари жп линии

София възроди идеята за велоалея и парк на мястото на стари жп линии

Изборите в София отново наближават и темата за т. нар. зелен ринг, който представлява велоалея, пешеходна алея и място за почивка по протежението на 30 км, отново е на дневен ред. Той трябва да свързва редица квартали в столицата и да служи като пешеходна и вело връзка между тях.

За този проект се говори от години, а уж първите реални стъпки за реализацията му бяха направени в навечерието на предходните местни избори през 2019 г. Тогава държавата официално обяви, че ще даде земята под вече премахнати или неизползвани жп линии в София на Столичната община, за да минава през тях част от трасето на зеления ринг. Първият етап от изграждането му трябваше да е велоалея от кв. "Слатина" до гара Пионер, която е част от Борисовата градина.

Три години по-късно работата по проекта още не е започнала, но концепцията за изграждането на линейния парк и велоялея е готова.

Тя беше представена във вторник от главния архитект на Столичната община арх. Здравко Здравков, съвместно с екипа на общинско предприятие "Софияплан" и Фондация "Зелена линия".

Концепцията включва подробни урбанистични анализи и план за действие за трансформирането на трасе от 30 км, неизползвани терени в София по протежението на неактивни жп трасета, изоставени инфраструктурни обекти, крайречни, производствени и жилищни територии и паркове.

След евентуалното бъдещо завършване на първия етап от "Слатина" до гара „Пионер“, проектът трябва да продължи към "Дианабад" и "Хладилника".

Към момента около 20% от земята, през която трябва да минава линията, не е собственост нито на общината, нито на държавата.

"Смятам, че този проект е един от най-важните за града, наред с развитието на метрото и на третия градски ринг, който се припокрива на много места със "зеления ринг", каза по време на представянето столичния кмет Йорданка Фандъкова. Проектът беше част от предизборната ѝ програма.

Основа на концепцията е възможността за свързване на различни паркове, повишаване на пешеходната и велосипедната достъпност между отделни жилищни квартали, осигуряване на достъп от жилищни квартали до обекти на зелената система и разнообразни функции, които хората всекидневно имат интерес да ползват, като публични сгради, училища, детски градини, спортни обекти и др. Трансформацията може да даде достъп до ново мултифункционално парково пространства на близо 250 000 души в 30 софийски квартала. "Зеленият ринг" може да служи и като важна пешеходна връзка и гръбнак на велосипедна мрежа, която значително да подобри мобилността в града.

mediapool.bg