Кламер БГ - Новини: "Няма необходимост от допълнителни мерки". България призова за единство в НАТО

"Няма необходимост от допълнителни мерки". България призова за единство в НАТО

България

|
Ср, 16 Ноем 2022г. 17:54ч.
"Няма необходимост от допълнителни мерки". България призова за единство в НАТО

Сн. БГНЕС

България реагира сдържано след експлозията на двете ракети в близост до границата на Полша с Украйна, при която загинаха мирни граждани, призова случаят да бъде напълно изяснен и за пореден път настоя Москва да прекрати агресията срещу Украйна.

В позиции на служебния кабинет и президента Румен Радев страната ни се обяви за единство в НАТО и подкрепи Полша.

"НАТО засега няма да засилва източния фланг. Няма притеснения в нито една държава членка на НАТО", каза Димитър Стоянов след съвместно заседание на парламентарните комисии по отбрана и външни работи в сряда.

"Няма необходимост от допълнителни мерки към момента", каза той.

Русия иска да остави Украйна на тъмно и студено

Председателката на външната комисия Екатерина Захариева (ГЕРБ) каза, че "няма директна заплаха за България".

"Много е важно да спрат спекулациите, които се чуват и от двете страни - Украйна и Русия. От една страна първата спекулация е, че Русия целенасочено е нападнала страна съюзник на НАТО, за да ескалира напрежението. Другото е, че украинските сили са направили това, за да въвлекат съюзниците в НАТО", посочи тя.

Председателят на военната комисия Христо Гаджев (ГЕРБ) посочи, че наистина става дума за инцидент.

"Той обаче нямаше да се случи, ако вчера Русия не изстреля 100 ракети с една единствена цел – да се остави Украйна на студено и тъмно през зимата", каза той.

Захариева призова да се подпомогне Украйна да възстанови енергийната си инфраструктура.

Гаджев допълни, че ще се види дали България може да помогне и в това отношение.

България вече одобри пращането на въоръжение в помощ на Украйна, като се очаква до дни правителството да прецени какво точно.

Гълъб Донев: Да говорим за войната като за видеоигра е опасно хоби

"В постоянен контакт сме със съюзниците от НАТО и партньорите от ЕС. Следим внимателно хода на разследването. Сдържаният тон и твърдения, основани на факти, са задължителни, защото става дума за война", коментира служебният премиер Гълъб Донев.

Според него всички предположения, направени преди да са изяснени фактите и обстоятелствата около инцидента на полска територия, ще са "спекулация, която носи риск за ескалация на конфликта и неговото евентуално разширяване".

"Да говорим за войната като за видеоигра е опасно хоби. Войната на Русия срещу Украйна не е симулация на военна ситуация. Този военен конфликт убива невинни хора и разрушава бъдещето на Европа и света", посочи премиерът.

Той съобщи, че ще свика и Съвета по сигурността към Министерския съвет веднага след като е ясен резултатът от консултациите със съюзниците ни в НАТО.

"В този момент от ключова важност е единството на съюзниците и партньорите в НАТО и ЕС", каза Гълъб Донев.

Полша и съюзниците в НАТО запазват спокойствие, след като се изясни, че ракетата вероятно не е била изстреляна от Русия, а от украинските сили срещу наближаваща руска ракета.

Радев: Инцидентът крие риск за дестабилизация на целия регион

"Инцидентът в Полша, който доведе до загубата на човешки животи, е неприемлив, крие риск за дестабилизация на целия регион и за разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна", коментира държавният глава Румен Радев.

Необходимо е незабавно изясняване на този опасен случай и предприемане на адекватни мерки. Всеки ден на тази война разрушава бъдещето на Европа и света, заявява президентът Радев.

Държавният глава посочва още, че поддържането на съвременни отбранителни способности и запазването на единството в Алианса са от ключово значение за опазването на мира.

Пълна солидарност с полския народ

От Министерството на външните работи (МВнР) също изразиха "изключително безпокойство" от вчерашните експлозии на полска територия, довели до две жертви.

"Подчертаваме пълната си солидарност с Полша и полския народ. Изразяваме съболезнования за семействата на жертвите. Очакваме изясняването на всички факти и обстоятелства около инцидента на полска територия", пишат от МВнР в позицията си.

От ведомството пишат още, че осъждат остро "варварските ракетни атаки, извършени вчера от Русия срещу украински градове и цивилна инфраструктура"

"Русия трябва незабавно да прекрати военната си агресия срещу Украйна. Изразяваме нашите съболезнования към украинския народ".

"В този момент от ключова важност е запазването на единството на съюзниците и партньорите в НАТО и в ЕС и твърдата ни подкрепа за Украйна и украинския народ пред лицето на продължаващата руска агресия", се посочва още в позиция на МВнР.

mediapool.bg