Кламер БГ - Новини: София взима заем от 390 млн. лв. за разширението на метрото

София взима заем от 390 млн. лв. за разширението на метрото

България

|
Пет, 18 Фев 2022г. 16:38ч.
София взима заем от 390 млн. лв. за разширението на метрото

София взима заем от 390 млн. лв. за разширението на метрото

София ще финансира 53% от средствата за разширението на третата линия на метрото със заем от 390 млн. млн. лв., който ще се отпусне от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), обяви в петък зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Общата стойност за изграждане на двата участъка - от "Хаджи Димитър до "Левски" и съответно от "Шипка" до Цариградско шосе е 769 млн. лв. като Столична община ще осигури 409 млн. лв. или 53% от нужните средства. Остатъкът от 360 млн. лв. ще е от Плана за възстановяване и устойчивост и от държавния бюджет. Преди броени дни стана ясно, че кабинетът "Петков" орязва средствата за метрото до 217.5 млн. лв., с които ще се покрие изграждането само на 3-те километра от "Хаджи Димитър" до "Левски". За останалите над 140 млн. лв. общината ще трябва да кандидатства от новосформиран държавен фонд за развитие на регионите.

"На срещите ни премиерът Петков и министър Василев заявиха, че подкрепят изграждането в цялост на третата линия. За да гарантираме строителството и завършването на двата участъка до 2026 г., настояваме Министерски съвет да вземе решение за съфинансирането от националния бюджет", заяви зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Той обясни, че на свой ред Столична община ще гарантира по-големия процент от средствата с инвестиционния заем.

"Строителството на 3-те километра от кв. "Хаджи Димитър" до "Левски" започва през март, като осигуряваме първите 12.8 млн. лв. за старта изцяло от бюджета на общината. За участъка от 6 километра през район "Слатина" до бул. "Цариградско шосе" в момента се избират изпълнители", каза зам.-кметът по строителството инж. Ангел Джоргов.

Предвижда се и закупуване на нови метровлакове. "Според направените анализи двата нови участъка ще дадат достъп до метрото на още 160 хил. граждани", каза Джоргов.

mediapool.bg