Кламер БГ - Новини: Кирил Петков: Евролидерите нямат доверие на България за Шенген, защото са били лъгани

Кирил Петков: Евролидерите нямат доверие на България за Шенген, защото са били лъгани

България

|
Пет, 18 Фев 2022г. 17:39ч.
Кирил Петков: Евролидерите нямат доверие на България за Шенген, защото са били лъгани

Кирил Петков: Евролидерите нямат доверие на България за Шенген, защото са били лъгани

Европейските лидери нямат доверие на България за Шенген, защото много от дадените обещания не са изпълнени, коментира премиерът Кирил Петков пред журналисти в Брюксел.

Той съобщи, че е разговарял по въпроса с премиера на Нидерландия Марк Рюте - една от страните, които се противопоставят на приемането на България в пространството за свободно движение.

"Проблемът е, че през годините доста от нещата, които сме им обещавали, сме ги лъгали и нямат доверие. И сега ние трябва да направим едно ниво ново на доверие. Те подават ръка, но всички знаем приказката за лъжливото овчарче. Така че оттук нататък е важно е за нас да покажем, че новото българско правителство прави това, което обещава", каза Петков.

Министър-председателят каза, че страната трябва да изгради доверие, като започне да спазва критериите.

"Какво означава това – наистина да няма контрабанда по границите, наистина да имаме контрол на европейската граница, да гарантираме, че не само като закони и като реторика, а като истинско изпълнение го постигаме и аз обещах, че ще започнем сериозен диалог и сфери, които те виждат като потенциални дефицити, да се опитаме да работим по тях веднага. Това, което аз му казах, е - аз не искам да го направя това заради вас или заради Шенген, за нас е важно да го направим заради България", допълни Кирил Петков.

България вече изпълни техническите критерии за членство в "Шенген", но някои страни-членки се обявиха за отлагане на присъединяването и обявиха, че очакват напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията, а решението за присъединяване се взима с пълен консенсус от всички страни членки.

По-късно депутатът от ГЕРБ Даниел Митов критикува Петков, че не защитава позицията на страната ни за Шенген.

"Истината е, че България е изпълнила критериите за членство в Шенгенското пространство. Правителствата до момента са бранили тази позиция. Има няколко вече призива и от ЕП, както и решение на ЕК, с които се призовава Съветът на ЕС да вземе решение за включване на България в Шенген. Това е ясно, че е България е изпълнила критериите и няма как всички тези институции ЕП, ЕК и останалите държави-членки на Шенгенското пространство, всичките едновременно да бъдат излъгани, както твърди министър-председателят пред своя холандски колега", каза Митов.

Бившата външна министърка Екатерина Захариева (ГЕРБ) заяви, че е станало тенденция премиерът да отива в Брюксел и да очерня репутацията на България.

"Това не е начинът да изгради доверие с неговите колеги премиери от ЕС или с комисари", каза тя.

Евродепутатите от ГЕРБ също реагираха.

"С позицията, че България е изпълнила "номинално" изискванията за членство в Шенгенското пространство, българският министър-председател Кирил Петков предава националния ни интерес, отстояван през годините от всички български евродепутати, независимо от политическите им пристрастия", пише в декларация на евродепутатите от ЕНП/ГЕРБ.

mediapool.bg