Кламер БГ - Новини: Софийското метро вече вози пътници и до летището

Софийското метро вече вози пътници и до летището

България

|
Четв, 02 Апр 2015г. 14:20ч.
Софийското метро вече вози пътници и до летището

Новата отсечка на софийското метро от бул. "Цариградско шосе" до столичното летище вече работи официално. Участъкът от 5 км и 4 метростанции - "Дружба", "Искърско шосе", "Софийска Света гора" и "Летище София", беше официално открит в четвъртък от премиера бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова и половината министри от кабинета.

От 13 часа най-новата част на подземната железница е достъпна и за граждани като днес пътуването от новооткритите метростанции е безплатно.

Според изчисления на граждани пътуването от летището до Централна гара обаче отнема прекалено много време - над 50 минути, тъй като пътниците трябва да се прекачват от едната на другата линия на метрото. Това поставяло въпроса дали по този маршрут все пак пътуването с кола няма да остане за предпочитане. Директорът на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев обаче смята, че пътуването с автомобил със сигурност ще отнеме повече време, тъй като средната скорост на метрото е по-висока.

На 8 май ще бъде пуснато и разширените но метрото от кв. "Младост 1" до Бизнес парка в "Младост 4", съобщи кметът Фандъкова. Очаква се след откриването на двете отсечки пътниците на метрото да достигнат 90 000 души на ден, а трафикът в "Дружба" и "Младост" да намалее, тъй като част от хората ще заменят личните си автомобили с подземната железница.

Борисов: Ние от ГЕРБ строим, думите отлитат

"Когато цифрите говорят и тези от преди, когато управляваха т. нар. "синя" София, ще замълчат. За 23 години 9.5 километра метро, откакто ГЕРБ управлява - 30 км метро за 10 години“, Заяви премиерът Борисов при откриването. Това сравнение той прави на почти всяка подобна церемония.

Борисов изтъкна и няколко предимства на метрото. Средната му скорост била 40 км в час, докато на автомобилите в София - 28 км в час, а на наземния градски транспорт - едва 14 км в час. Освен това ползването на подземната железница щяло да прекрати "рекета на такситата" в района на летището. „Ще вземе куфарчето от там (от летището – бел. ред.), ще дойде и след 15 минути вече ще е някъде по града, няма да виси на автобусните спирки, няма да го рекетират такситата, няма да плаща 50 лв. до центъра", обобщи премиерът.

Той добави, че след днешния бонус - безплатно пътуване за гражданите, от петък щяло да има такъв и за банките, тъй като за ползването на метрото от летището можело да се плаща директно с банкова карта, а не само в брой. "Минаваш, слагаш си кредитната карта там на автомата и направо се качваш на метрото – бързо, лесно, удобно, няма гишета", разясни механизма премиерът.

Борисов не пропусна да напомни заслугите на ГЕРБ за облагородяването на района около летището, както и за ремонта на основния булевард, водещ до него - "Брюксел". „Помните ли как заварихме моста на бул. "Брюксел" – ремонтиран за милиони, целият в дупки. Когато дойдохме тук, се гонеха хартии и найлонови пликове по полето, как изглежда в момента само за 7 години“, каза той.

„Ние от ГЕРБ строим, думите отлитат, направеното остава. Асфалт не се е яло, но като го няма, загиват хора", обобщи премиерът.

Той похвали и хората, работили по проекта. "Ако бяхме преди 1989 г., Братоев (шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев - бел. ред.) щеше да е герой на социалистическия труд", каза Борисов и заръча на Фандъкова да намери начин да награди всички служители работили по разширението на метрото.

"Безспорно метрото е проектът, който променя качеството на живот на най-много хора и променя и облика на цели квартали", каза кметът Фандъкова, но добави, че това не става с магическа пръчка, а постепенно. Тя прогнозира, че новата отсечка на подземната железница ще раздвижи строителството в района. Кметът припомни, че продължава работата по отсечката на метрото по бул. "Черни връх". До август трябва да е готов ремонтът на булеварда и да бъде пуснато движението, което в момента е доста затруднено. В същото време до края на годината ще започне разширението на "Черни връх" до Околовръстното шосе.

„Разчитам да започнем и строителството на третата линия, с която метрото ще има 50% дял от градския транспорт. Започваме с централния участък от гледна точка на времето, което е необходимо за него, той ще бъде изцяло подземен”, заяви Фандъкова.

Промени в маршрутите на автобуси и тролеи

Заради пускането на метрото са променени и маршрутите на някои от линиите на градския транспорт. Автобусите по линия 10 се движат по нов маршрут, който осигурява връзка на жителите на кварталите "Абдовица", "Димитър Миленков", "Видните" и на селата Бусманци и Казичене с метростанциите "Софийска Света гора" и "Искърско шосе".

С променен маршрут ще е и линия 384. Автобусите тръгват от летището и се движат по булевардите "Христофор Колумб", наляво по "Проф. Цветан Лазаров", надясно по "Копенхаген" и наляво по "Обиколна" стигат до обръщалото в "Дружба 2".

За жителите на "Дружба" има две нови спирки на градския транспорт - на входовете на станция "Дружба". Едната е на бул. "Цветан Лазаров", а другата - на ул. "Димитър Списаревски". Така пътуващите с тролеи 4 и 11 и с автобусите 204, 384, 404 и 604 могат да ги използват като довеждащ транспорт до метрото.

mediapool.bg