Кламер БГ - Новини: Софийският университет отново с бонуси за кандидатите за "Математика" и "Статистика"

Софийският университет отново с бонуси за кандидатите за "Математика" и "Статистика"

България

|
Вт, 26 Фев 2019г. 17:22ч.
Софийският университет отново с бонуси за кандидатите за "Математика" и "Статистика"

Кандидат-студентските кампании в повечето университети в страната вече са в ход. Таксите за обучение и бройките за първокурсници все още не са ясни, но е почти сигурно, че и тази година местата за прием ще са близки до броя на завършващите средно образование младежи. Заради намаляващия брой студенти не се очакват и сериозни промени в цената на обучението.

Някои университети предлагат стимули за прием в определени специалности, а други се опитват да привличат студенти с нетрадиционни маркетингови акции.

Безплатно обучение за година

За втора поредна година Софийският университет "Св. Климент Охридски" има намерение да освободи от такси за обучение най-добрите кандидат-студенти, приети в специалностите "Математика" и "Статистика". Решението за това предстои да бъде гласувано от академичния съвет на висшето училище.

Предложението е студентите, приети в тези две специалности с максимален бал от всички кандидатствали, да не плащат такса за първата година от следването си. Става въпрос за 640 лева, колкото струва годишното обучение по "Математика" и "Статистика". Таксата по тези специалности вероятно ще остане без промяна.

Мярката беше въведена през миналата година с цел повишаване на интереса към тези специалности. Те са сред приоритетните, определени от образователното министерство, заради недостига на кадри с такова обучение.

През миналата година за тези специалности имаше по 22 бройки за прием по т. нар. държавна поръчка.

Промяна тази година и за приема в специалност "Медицина". След като след скандали през 2018 г. Софийският университет делегира на Медицинския университет в София да изпитва кандидат-студентите за тази специалност, през тази година те отново ще полагат изпити в Алма матер. Препитванията ще са по химия и по биология и важат за всички други специалности, в които се влиза с изпити по тези предмети.

Разликата е, че тази година изпитите по химия и биология ще са разделени на две части. Първата ще е в досега използвания от Софийския университет формат, а втората - развиване на тема, изтеглена в деня на изпита. Кандидат-медиците трябва задължително да се справят и с втората част на изпитите. За нея няма да се получават точки или оценки, а само "да" за написаната тема.

Първата част в изпита по химия остава, както досега - 20 тестови въпроса с изброени възможни отговори върху материала по неорганична и органична химия и 4 логически задачи (2 по неорганична и 2 по органична химия).

Първият компонент на изпита по биология включва 60 тестови въпроса, сред които и такива с отворен отговор.

Записването за кандидат-студентската кампания в Софийския университет вече започна. Цената за един изпит остава 30 лева. Първата сесия ще е в периода 24 март - 21 април, а записването за нея е до 15 март.

Подаването на документи за втората кандидат-студентска сесия е до 23 май. Изпитите започват на 2 юни и завършват на 23 юни.

И тази година за почти всички специалности в университета се кандидатства и с оценките от задължителните матури.

Техническият университет в София също започна кандидат-студентската си кампания. Вече се подават документи за предварителните изпити през март и април. Редовната сесия ще е през юли. В университета се влиза основно с тест по математика. И в Техническия университет в София таксата за един изпит е 30 лева.

За кандидат-медици

От 1 до 21 март се подават документи за явяване на предварителните изпити по химия и биология в Медицинския университет в София. Препитванията са на 24 март (биология) и на 7 април (химия). Редовните изпити са на 30 юни (биология) и 7 юли (биология). Първото класиране ще бъде обявено на 15 юли. Таксите за изпитите са 70 лева за едно препитване и 100 лева за две.

Почти по същото време са и двете сесии за прием на първокурсници в Медицинския университет във Варна. Предварителните изпити по биология и химия са съответно на 30 март и 20 април, а редовните на 1 юли и на 8 юли. Документи за участие в тях могат да се подават и онлайн. С тях се кандидатства за специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Изпитът по биология е под формата на тест с отворени и затворени въпроси, а този по химия освен тестови въпроси включва и решаването на две задачи

И тази година Медицинският университет в Пловдив ще има само редовна кандидат-студентска сесия. За 3 юли са насрочени изпитите по биология и химия, с които се приемат бъдещи медици, зъболекари и фармацевти. Изпитът по биология включва 8 въпроса, а този по химия - 40 тестови задачи, една задача със свободен отговор и една логическа задача.

Запази си място

Предварителните изпити - единен тест и изпит по чужд език, в Университета за национално и световно стопанство, текат още от края на миналата година. УНСС дава на кандидат-студентите няколко възможности да се явят на входен тест, а при кандидатстването се избира най-високата оценка. В момента в университета тече записването за първата предварителна сесия, която се прави на хартия. Изпитите по български език, математика, история, география и чужд език са през март. Втората такава сесия е през април. За един изпит в УНСС се плащат 50 лева, а за всеки следващ по 20 лева.

Великотърновският университет също вече провежда предварителните си кандидат-студентски изпити. Тази година висшето училище предлага бонус за желаещите да се запишат да учат там. Те могат да резервират място в някои от специалностите в университета като платят такса от 40 лева. Местата за резервиране във всяка специалност са различен брой и не включват целия планиран прием. Възможността за запазване на място се изчерпва с резервиране на всички определени за това бройки.

За резервиране на място в дадена специалност не е нужно кандидатите да са издържали приемните изпити. Те трябва или да са завършили средно образование след 2008 г., или да завършват през тази година. Ако в последствие не се справят с изпитите, или се откажат от избраната специалност или от този университет, губят платените за резервиране на мястото пари. Иначе мястото се пази до 1 юли, става ясно от сайта на университета. Университетът е кръстил резервирането на място акция "Рано рани".

От 4 март до 22 юни се приемат документи за предварителната кандидат-студентска сесия в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Предварителните препитвания са по български език, психология, география, биология, изобразително изкуство, музика, математика, история, химия, английски език, информатика и тест със събеседване по физика. Изпитите ще са през юни. Редовната сесия започва малко след това и приключва на 4 юли. Таксите за кандидатстване са 30 лева за първи изпит и по 20 лева за всеки следващ.

Три сесии за прием има и в Югозападния университет "Неофит Рилски" - през март, април и през юни.

mediapool.bg