Кламер БГ - Новини: "Софийският арсенал" може да се превърне в арт-център за млади художници

"Софийският арсенал" може да се превърне в арт-център за млади художници

България

|
Пон, 09 Авг 2021г. 15:21ч.
"Софийският арсенал" може да се превърне в арт-център за млади художници

"Софийски арсенал - музей на съвременното изкуство" да се превърне в своеобразен арт-център за млади художници и културно предприемачество. Служебните министри на икономиката Кирил Петков и на културата проф. Велислав Минеков виждат в арт пространството на музея потенциал за инвестиции, меценатство и съчетаване на културата и бизнеса в подкрепа на младите творци.

В понеделник двамата министри огледаха сградата на "Софийски арсенал - музей на съвременно изкуство". По време на срещата беше представена новата концепция, предвиждаща довършването на сградата и разширяването на нейните функции, свързани с изискванията на съвременните форми на изкуството и арт мениджмънта.

Състоянието на музея в момента е недопустимо, отбеляза министър Минеков и допълни, че това трябва да стане един съвременен действащ център за изкуство. Според него единственият работещ в момента етаж от сградата с три етажа не е достатъчен. Министър Минеков смята, че това може да е не само галерия, но и да е място, където да има всякакъв вид прояви, включително камерни концерти, филмови фестивали. На тавана има помещения, които са чудесни дори за ателиета, добави той.

Минеков пое ангажимент да разговаря с бъдещия директор на фонд "Култура" и с Управителния му съвет определена сума да се насочи за стипендии за млади автори за период от поне три до пет години.

Министър Кирил Петков посочи, че на това място може да се реализира проект, който да съчетава икономика и култура. По думите му, за да е устойчива, културата трябва да бъде част от икономиката. Под този покрив трябва да имат място и предприемачите в сферата на културата, според него. Той отбеляза, че идеята е да се привлекат млади хора в изкуството и млади предприемачи, които да помислят за бизнес модели. Петков се ангажира да води разговори с компании и частни фондации, които искат да инвестират в младите хора и изкуството.

Според Минеков това може да бъде първата крачка в корпоративното меценатство, което е широко развито в чужбина.

Министър Кирил Петков посочи, че вече работи екип от архитекти и инженери, който да направи изчисление какво ще е необходимо за реализацията на такъв Арт център в "Софийски арсенал - музей на съвременно изкуство". Той отбеляза, че се действа с огромна скорост, проектът е започнал преди няколко седмици и вече има обследване на сградата, скоро се очаква и оценка на ремонтните дейности, които биха стрували между два и три милиона лева.

Минеков каза, че няма заделени средства за довършването на двата етажа на музея, но имат добри намерения и води разговори в тази насока. По думите му проектът може да бъде подпомогнат от фондации и корпоративни меценати. Възможно е за възстановяването на сградата да се ползват и средства от европейските програми.

Идеята е в "Софийски арсенал - музей на съвременно изкуство" да се създаде Мултидисциплинарен център за подпомагане на съвременното изкуство в България; подкрепа за младите автори; извеждане на българското съвременно изкуство на световния пазар, превръщане на центъра в част от туристическите маршрути в столицата, както и място за фестивали за съвременно изкуство. Сред целите е и създаване на онлайн галерия, платформа за продажба на изкуство, както и изграждането на музеен магазин или книжарница за специализирана литература.

mediapool.bg