Кламер БГ - Новини: Австрийският университет от визитката на Пламен Николов няма данни той да е учил там

Австрийският университет от визитката на Пламен Николов няма данни той да е учил там

България

|
Пон, 09 Авг 2021г. 16:00ч.
Австрийският университет от визитката на Пламен Николов няма данни той да е учил там

Пламен Николов показва документа от университета в Клагенфурт, Снимка: бТВ

Образованието на кандидат-премиера на ИТН Пламен Николов предизвиква все повече въпросителни, макар че само преди няколко дни номинираният от партията на Слави Трифонов показа публично куп дипломи. Неясна остава историята с университета в Клагенфурт, Австрия, който продължава да стои във визитката му на сайта на "Има такъв народ" в раздела "образование".

Според местния вестник "Клайне цайтунг" няма данни Николов да е бил възпитаник на висшето училище. Университетът в Клагенфурт няма писмени следи за работата на Николов. До този извод е достигнал австрийският журналист Уве Зомерсгутер, автор в изданието "Клайне цайтунг". Неговата статия е със заглавие "Неясноти в биографията. Защитил ли е научна степен бъдещият български министър-председател в Клагенфурт?"

Авторът на статията, който е ръководител на икономическия отдел на вестника, казва пред БТА, че Николов не е бил възпитаник на университета. Този извод се базира на официална информация, получена от д-р Анегрет Ландес, завеждаща отдела за връзки с обществеността на университета Алпе Адрия в Клагенфурт.

В писмено становище по случая д-р Ландес посочва, че студент или абсолвент на име Пламен Николов не фигурира в компютърната система на университета. Името му не присъства и в регистъра на Съюза на австрийските библиотеки, където се съхраняват всички писмени работи на студентите в Австрия.

Именно с докторската си степен от университета в Клагенфурт (Австрия) по "Философия на икономиката, правото и политиката" Николов се явява преди няколко години на кастинг за политици в риалити формата на предаването на Слави Трифонов.

Историята обаче се заплита още повече заради маневрите, които кандидат-премиерът прави в последните дни. В официалния сайт на ИТН Николов посочва университета в Клагенфурт като място, където е получил образованието си, наред със Софийския университет.

Веднага след номинацията му Cluzb посочва, че в личния му профил в мрежата LinkdIN Николов е отбелязал само магистърската си степен в СУ ("История и философия на науката и технологията") и PhD в известния австрийски университет именно по "Философия на правото, политиката и икономиката".

В момента обаче информацията е поправена и от обяснението вече ясно се разбира, че дисертацията му е защитена в СУ.

Според информация в свободната енциклопедия Уикипедия, Пламен Николов е завършил магистратура по философия през 2000 г. със защитена дипломна работа на тема "Философската рефлексия и смяната на научните познавателни парадигми". Статията за Николов в Уикипедия е създадена от нулата и оформена готова на 26 юли, ден преди да бъде обявена кандидатурата му за министър-председател.

Потребител с име nikolov p е редактирал неколкократно статията.

В Уикипедия пише, че в Австрия Николов е работил под ръководството на проф. Манфред Мозер и защитава научен проект на тема: "Phenomenology and lived phases of perceived time".

При кастинга за политици в "Шоуто на Слави" той самият се представя като специализант в Австрия.

Преди няколко дни самият Пламен Николов обяви, че е бил поканен в Австрия, но не и че е специализирал. Сред множеството дипломи, които той показа пред медиите, имаше и документ с печат от университета в Клагенфурт, но той не обясни какво точно удостоверява този лист.

Всъщност този документ само доказва, че Николов е имал възможност да реализира научен проект в Клагенфурт в рамките на 8 месеца. Той обаче изобщо не удостоверява, че го е направил. По време на пресконференцията самият кандидат заявява:

"Постдокторантска стипендия (показвайки документа на камерите б.р.) . И съм поканен от университета в Клагенфурт. Това е нещото и решението, което взех в живота си, да не продължа образованието и кариерата си в Австрия. Предпочетох да остана у нас, да се оженя за тази невероятна жена, която всички вече добре познавате. Да имам две деца и да допринасям за България".

При това положение възниква въпросът защо във визитката му на сайта на партията се твърди, че Николов е завършил университета в Клагенфурт.

mediapool.bg