Кламер БГ - Новини: "Софийска вода" насърчава заведенията да предлагат чешмяна вода

"Софийска вода" насърчава заведенията да предлагат чешмяна вода

България

|
Ср, 22 Юни 2022г. 17:32ч.
"Софийска вода" насърчава заведенията да предлагат чешмяна вода

Инициатива за предлагане на чешмяна вода без опаковка в столичните заведения започва в началото на горещите дни "Софийска вода". Целта е да насърчи не само кафенета и ресторанти да предлагат чешмяна вода, но и клиентите им да поръчват такава, каквато е практиката в много европейски столици и градове.

А питейната вода на София е на челните места на Европа по качеството със своето неутрално pH - около 7.2, заради високопланинския й произход главно от снеготопене. Водата е мека и без характерен вкус и мирис, напълно подходяща за ежедневна употреба от всички възрасти, но много хора са в заблудата, че питейната вода е негодна или че заведенията не са подходящо място да се поръча чешмяна вода.

С кампанията "Вода без опаковка", "Софийска вода" се опитва да разшири информираността за качеството на водата в Сстолицата, но и да насърчи ограничаването на употребата на пластмаса.

В инициативата вече има включили се заведения, някои от които предлагат дори на клиентите си да напълнят своята бутилка с чешмяна вода при тях. Желаещите да се включат могат да се регистрират в дигиталната карта на Stolichna H20, която показва кои заведения в София вече предлагат чешмяна вода и къде са работещите обществени чешми в София. Те също така могат да се свържат със "Софийска вода" директно през социалните мрежи: Facebook, LinkdIN и Instagram.

Заведенията мога да се сдобият с изработен от "Софийска вода" стикер, който може да се постави на избрано място, за да показва, че в този обект се предлага чешмяна вода. Самият стикер пък носи официална информация за качеството на водата. Така столичният ВиК оператор се надява, че с течение на времето, клиентите по-смело ще поръчват чешмяна вода в заведенията, обозначени със стикера, а тези заведения ще стават все повече.

Желанието на концесионера на столичното ВиК е да напомни на всички софиянци и гости на столицата да се хидратират добре през лятото, да повиши доверието в чешмяната вода, да разруши мита, че тя е само избор за неплатежоспособни клиенти и не на последно място – да намали поне с малко ежедневната употреба на пластмаса, като в същото време по никакъв начин да не се намесва в търговските практики на заведенията, заявяват от "Софийска вода".

Питейната вода в София идва от Рила планина – язовирите "Искър" и "Бели Искър". Само за 2021 г. лабораторията на "Софийска вода" е взела над 9000 проби от целия й път до крайния клиент, върху които е направила над 150 000 анализа. Ежегодните резултати показват, че софийската вода отговаря напълно и дори надхвърля държавните нормативни изисквания за качество на питейната вода.

mediapool.bg