Кламер БГ - Новини: Сложният баланс на Китай или как се върви по тънко въже към Путин

Сложният баланс на Китай или как се върви по тънко въже към Путин

Свят

|
Вт, 22 Фев 2022г. 15:06ч.
Сложният баланс на Китай или как се върви по тънко въже към Путин

Сложният баланс на Китай или как се върви по тънко въже към Путин

Пратеникът на Китай в ООН призова "всички страни" да проявяват сдържаност и да избягват "подхранването на напрежението" в Украйна, но не осъди Кремъл за признаването на т.нар. Донецка народна република и Луганска народна република.

Пекин се намира в сложна позиция. Докато кризата в Украйна се задълбочава, Китай се опитва да балансира между укрепването на връзките с Москва и следваната от него външна политика на твърда защита на държавния суверенитет, коментира СиЕнЕн.

"Ситуацията в Украйна е резултат от много комплексни фактори. Всички засегнати страни трябва да проявяват сдържаност и да избягват всякакви действия, които могат да подхранват напрежение. Ние приветстваме и насърчаваме всяко усилие за дипломатическо решение", каза Джанг Джун, посланик на Китай в ООН.

"Ние вярваме, че всички страни трябва да решават международните спорове по мирни средства в съответствие с целите и принципите на Хартата на ООН", каза Джанг.

На фона на натиск и осъждането от страна на Запада Русия се стреми да се сближи с Китай и Путин посети Китай за началото на Олимпийските игри. Той се срещна с китайския лидер Си Дзинпин и двете страни публикуваха общо изявление, че няма граници в двустранните отношения и "забранени" области за сътрудничество.

Проявата на солидарност не остана незабелязана на Запад.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се позова на неотдавнашното съвместно изявление на Си и Путин, допускайки по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен, че Пекин и Москва се стремят да заменят върховенството на закона с върховенството на най-силния.

Китай твърди, че интересите му са за диалог и мирно разрешаване, но експерти казват, че Пекин би бил предпазлив да не бъде разглеждан като виновен и сега ще се опита да върви по тънко въже.

"Те не искат да се намесват и не искат да правят много силно изявление, така нито САЩ ще се ядосат, нито Русия ", каза Алфред Ву, асоцииран професор в Националния университет на Сингапур.

Той добави, че Пекин би искал да избегне западните санкции към Москва и "ще внимава да няма имиджа, че открито подкрепя Русия".

По-рано Китай призова страните в украинската криза да се върнат към споразуменията от Минск, позовавайки се на споразуменията, постигнати през 2014 и 2015 годинаотбелязва СиЕнЕн.

Китайският външен министър Ван И каза по време на Мюнхенската конференция по сигурността , че "суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на всички страни трябва да бъдат уважавани и защитени".

Това поставя Пекин в неудобна позиция предвид последните развития, коментира Дейвид Сакс от Съвета по външни отношения в Ню Йорк.

"До последния момент Китай наблягаше върху необходимостта да се върнат към споразумението от Минск, а Путин публично го разкъса и по същество игнорира предложението на Китай за справяне с кризата", каза той.

По думите му вероятно има бурен дебат в Пекин за дългосрочната цена на присъединяването към Русия.

"Прегръдката на Китай с Русия ще доведе до по-нататъшно отблъскване от Съединените щати и Европа, което той иска да избегне".

Въпреки че не са военни съюзници, Китай и Русия представят все по-обединен фронт срещу това, което те смятат за намеса на Запада във вътрешните им работи, отблъсквайки водените от САЩ санкции и често гласувайки като блок в ООН.

Това бе подчертано в съвместното изявление от 4 февруари, в което не се споменава Украйна, но се вижда, че Китай подкрепя основното искане на Русия към Запада – да спре разширяването на НАТО.

Ю Бин, професор по политически науки във Витенбергския университет (Охайо) посочва, че Китай споделя загрижеността си около нарастващата роля на НАТО в Индо-Тихоокеанския регион.

В понеделник вечерта американският държавен секретар Антъни Блинкен разговаря с китайския си колега Ван И.

"Блинкен подчерта необходимостта от запазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна", се посочва в кратка информация от Държавния департамент.

Според информация от китайското външно министерство, Ван И е изразил "загриженост" за ситуацията в Украйна.

"Целите и принципите на Устава на ООН трябва да бъдат спазвани", казал Ван И.

По думите му сегашната ситуация в Украйна е "тясно свързана със забавянето" на прилагането на споразумението от Минск.

Съединените щати на заседанието на Съвета за сигурност в понеделник също призоваха страните да изберат страна, като посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза, че всяка държава-членка на ООН има дял в тази назряваща криза.

"Това е момент за колективни действия. Има прекалено голям риск за всеки, за да не се вземе решение", каза тя.

mediapool.bg