Кламер БГ - Новини: Русия ще строи военни бази в Донбас, Зеленски обмисля прекратяване на дипломатическите отношения

Русия ще строи военни бази в Донбас, Зеленски обмисля прекратяване на дипломатическите отношения

Свят

|
Вт, 22 Фев 2022г. 15:32ч.
Русия ще строи военни бази в Донбас, Зеленски обмисля прекратяване на дипломатическите отношения

Руски бойни машини, заснети в понеделник в съседната на Украйна Ростовска област

След като снощи Владимир Путин подписа указ за признаване на независимостта на самообявилите се сепаратистки републики в Източна Украйна и нареди изпращането на въоръжени руски "миротворци", във вторник депутатите от Държавната Дума в Москва ратифицираха идентични договори с двете републики за дружба, сътрудничество и взаимопомощ.

По-късно и Горната камара на руския парламент, Съветът на Федерацията, одобри единодушно ратификацията на договорите със самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) в Източна Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък обяви, че обмисля скъсване на дипломатическите отношения с Русия и обвини тази страна, че подготвя продължаване на своята военна агресия в родината му. "Получих искане от министерството на външните работи да се разгледа въпросът за скъсване на дипломатическите отношения между Украйна и Русия", заяви Зеленски. "Ще разгледам този въпрос веднага", допълни той.

Какво предвиждат договорите

Споразуменията между Русия и двете сепаратистки републики се сключват за срок от 10 години с възможност за автоматичното им удължаване за 5 години. Те предвиждат защита на етническата, езиковата и друга самобитност на националните малцинства на територията на договарящите се страни. Във финансово-икономическата мотивировка за договорите се посочва, че тяхното ратифициране няма да се нуждае от допълнителни бюджетни разходи.

Споразуменията предвиждат, че всяка от страните ще предоставя на другата правото на строителство на военни бази и обекти на своята територия и правото те да бъдат използвани.

Русия все още не обсъжда изграждането на свои военни бази в сепаратистките републики в Източна Украйна, каза руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, цитиран от РИА Новости. Руденко обаче припомни, че проектодоговорите с т. нар. Донецка и Луганска народна република й позволяват това. Русия е готова да действа, ако се наложи, подчерта той.

Охраната на "държавните граници" на ДНР и ЛНР ще се осъществява съвместно. Засега не е ясно какво точно се разбира под "държавните граници". Според депутати от Думата това трябва да са границите на целите две Донецка и Луганска област на Украйна. Реално обаче сепаратистите контролират само част от тези територии.

Говорителката на руското външно ведомство Мария Захарова заяви, че Русия трябва първо да ратифицира договорът за приятелство с двата района в Източна Украйна, преди да се обсъждат такива въпроси, като това в какви граници Русия признава за независими Донецката и Луганската народна република, предаде РИА Новости. По-късно пред същата агенция от министерството пояснили, че Русия признава ДНР и ЛНР в границите, в които ръководствата на двете републики осъществяват своите пълномощия.

Танкове в Донецк

Очевидец на Ройтерс забеляза колони от бойни машини, включително танкове, тази сутрин в покрайнините на Донецк, столицата на един от отцепилите се региони в Източна Украйна.

Репортер от Ройтерс видя около пет танка в колона в околностите на града и още два в друг край на града. Танковете бяха без обозначения, но бойните машини се появиха часове след като Путин подписа договорите за дружба и сътрудничество с двата отцепили се региона и разпореди руски миротворци да се разположат там, отбелязва агенцията.

Репортери на Ройтерс не са забелязвали танкове по улиците в Донецк преди това.

Украинските военни днес обявиха, че двама украински войници са били убити, а 12 са били ранени при обстрел по тях от страна на проруските сепаратисти в Източна Украйна за последното денонощие съобщават Ройтерс и украинската информационна медия УНИАН.

Украинските сили съобщават в страницата си във Фейсбук, че са отчели 84 случая на обстрел от страна на противниковия лагер. Според украинските военни, са били обстрелвани около 40 селища и позиции покрай линията на съприкосновение, като при това е била използвана тежка артилерия.

Украйна обвинява Русия, че провокира насилие и казва, че Москва е използвала това насилие като претекст за официалното признаване на два района в Източна Украйна за независими и за придвижване на военни в региона, ускорявайки по този начин кризата, посочва Ройтерс.

Според УНИАН в 64 от отчетените случаи на обстрел противниците на украинските сили са използвали въоръжение, което е забранено съгласно минските договорености за Източна Украйна.

mediapool.bg