Кламер БГ - Новини: Словения ще убеждава България да пусне Северна Македония в ЕС

Словения ще убеждава България да пусне Северна Македония в ЕС

България

|
Пет, 27 Авг 2021г. 14:22ч.
Словения ще убеждава България да пусне Северна Македония в ЕС

Сн. ЕПА/БГНЕС

Мястото на Северна Македония е в Европейския съюз и Словения ще направи всичко по силите си това да стане възможно най-скоро. Имате пълната подкрепа на Словения. Ще направим всичко възможно да кажем на нашите български приятели, че също е в техен интерес Северна Македония да стане член на ЕС, каза вицепремиерът и военен министър на Словения Матей Тонин в Охрид.

Словения е ротационен председател на ЕС до края на годината, като обяви за основен приоритет присъединяването на страните от Западните Балкани.

За октомври е планирана и среща на върха между ЕС и Западните Балкани, като Скопие се надява дотогава България да вдигне блокадата и да одобри преговорната му рамка за ЕС.

Засега обаче няма никакви изгледи това да се случи, а евентуалните нови избори у нас на практика правят невъзможен бърз пробив.

Служебното правителство каза, че следва рамковата позиция от 2019 година за Северна Македония, която е изпълнена с "червени" линии и не допуска никакви компромиси със Скопие. Македонците от своя страна не предприемат никакви реални стъпки в посока изпълнението на българските изисквания.

Така София замества Атина като основна спънка пред членството на Скопие в ЕС. Гърция и Северна Македония регулираха успешно отношенията си с Преспанското споразумение, докато България не успя да направи това с договора за добросъседство от 2017 година.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас ще посети РС Македония в края на месеца. По време на визитата ще бъде направен преглед на прилагането на Преспанския договор и ще се обсъди подкрепата на Атина за европейската интеграция на Скопие, съобщи по-рано тази седмица македонският външен министър Буяр Османи.

Европейската комисия, САЩ и повечето европейски страни ясно показаха, че настояват Северна Македония и Албания да започнат веднага преговори.

Следващата година обаче започва френското председателство, което съвпада и с президентските избори във Франция.

Разширяването на ЕС със сигурност няма да е най-удобната тема за президента Еманюел Макрон в предизборна кампания, в която ще се изправи срещу крайнодясната Марин льо Пен.

mediapool.bg