Кламер БГ - Новини: Асен Василев за оставането си в редовен кабинет: Искам свобода и да съм полезен

Асен Василев за оставането си в редовен кабинет: Искам свобода и да съм полезен

България

|
Пет, 27 Авг 2021г. 15:51ч.
Асен Василев за оставането си в редовен кабинет: Искам свобода и да съм полезен

Асен Василев за оставането си в редовен кабинет: Искам свобода и да съм полезен

"Това, което е необходимо, за да работя в един кабинет и да се чувствам полезен, е първо една обща визия каква финансово-икономическа политика трябва да се провежда. Трябва аз лично да имам свобода за избора на екип. Министерският съвет като един колегиален орган трябва да бъде сформиран от колеги, с които може да се работи и имаме обща визия какво да се случва и не на последно място - не обичам телефонни обаждания, така че трябва да имам тази свобода на взимане на решения, която президентът ми е предоставил".

Това заяви служебният финансов министър Асен Василев пред журналисти в петък, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова взе третия мандат за съставяне на правителство и каза, че ще предложи на поканените на разговори три партии някои от служебните министри да останат в редовния кабинет.

Василев и икономическият министър Кирил Петков са сред най-харесваните министри от назначения от президента Румен Радев кабинет и редовно се спрягат за участие и в редовно правителство, а в четвъртък социолози посочиха, че техен общ политически проект би могъл да пренареди политическия пейзаж.

"Докато не си свърша работата като финансов министър - няма да участвам в нищо", заяви Василев и не отговори дали вече е получил покана от Нинова за техен кабинет.

Попитан дали подготвя нов политически проект, той каза: "Честно казано, в момента единственото, в което участвам, е служебният кабинет. Смятам, че служебният кабинет е деполитизиран и трябва да остане такъв".

В кулоарите на парламента служебният премиер Стефан Янев също коментира възможността да приеме покана за участие в кабинет с мандата на БСП.

"Нека да оставим партиите да си свършат работата. Парламентарно представените партии много добре знаят каква е тяхната отговорност, как се водят преговори и как се съставя правителство. Нека те да си свършат работата, да си намерят подходящите баланси и когато стигне въпросът да се говори с конкретика и с конкретни личности, нека те да си проведат тези разговори", каза Янев.

mediapool.bg