Кламер БГ - Новини: Словения ще продължи усилията за преговори със Скопие и Тирана

Словения ще продължи усилията за преговори със Скопие и Тирана

Европа

|
Вт, 29 Юни 2021г. 13:56ч.
Словения ще продължи усилията за преговори със Скопие и Тирана

Постоянният представител на Словения в ЕС посланик Изток Ярк

Словения, която поема от 1 юли преходното председателство на Съвета на ЕС, ще продължи усилията за начало на преговорите за присъединяване със Скопие и Тирана. Това съобщи постоянният представител на Словения в ЕС посланик Изток Ярк, цитиран от БТА.

Той добави, че предложението на португалското председателство за изход от споровете между София и Скопие дава добра основа за постигане на решение. По неговите думи през септември може да се очаква Любляна да даде предложение, което да получи обща подкрепа.

Ще работим с желанието за поставяне на начало на преговорите със Скопие и Тирана до края на годината, заяви посланикът. Той изрази надежда в България да бъде съставено редовно правителство след предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Посланикът добави, че политическите разговори в Съвета на ЕС ще определят дали е възможно да се говори за разширяване на Шенген с България, Румъния и Хърватия, както наскоро за пореден път препоръча Европейската комисия.

Той отбеляза, че до края на словенското председателство се предвижда повечето от преговорите да бъдат с физическо присъствие. По неговите думи засега председателството не знае дали в Съвета на ЕС до края на годината отново ще бъде обсъждан въпросът с прилагането на чл. 7 от договора за ЕС срещу Полша и Унгария.

mediapool.bg