Кламер БГ - Новини: "Вероятен ислямистки" мотив за убийствата във Вюрцбург

"Вероятен ислямистки" мотив за убийствата във Вюрцбург

Европа

|
Вт, 29 Юни 2021г. 14:01ч.
"Вероятен ислямистки" мотив за убийствата във Вюрцбург

Нападението, извършено в петък в германския град Вюрцбург от сомалиец, убил трима души с нож, се вписва във "вероятен ислямистки" контекст. Това заявиха днес полицията и прокуратурата, водещи разследването по случая, предаде Франс прес.

"Разследването бе поето от Централната баварска служба за борба с екстремизма и тероризма, тъй като вероятно съществува ислямистки мотив", заявиха в съвместно комюнике прокуратурата на Бавария и регионалното управление на криминалната полиция.

За потвърждение се сочат виковете "Аллах акбар!", чути от очевидци при извършване на престъплението, и думите на заподозрения, споменал за "джихад" при настаняването му в болница след ареста.

Федералната антитерористична прокуратура засега няма да участва в разследването.

"До момента у заподозрения не са открити никакви улики като пропагандни материали или друго екстремистко съдържание", се посочва още в комюникето.

Разследващите сега анализират най-вече предметите, открити в жилището на 24-годишния сомалиец, пристигнал в Германия през 2015 г., сред които има два мобилни телефона.

Под въпрос е и психичното състояние на младежа. Постоянно пребиваващ в Германия, от началото на годината той два пъти се е сблъсквал с правосъдието и временно е бил настанен в психиатрична болница.

В петък извършителят, бос и въоръжен с дълъг кухненски нож, нападна последователно десет души, като рани някои от тях в главата или шията. Това стана в голям магазин във Вюрцбург в късния следобед.

Три жени починаха на място. Още шестима човека, включително едно дете, бяха тежко ранени, но вече са вън от опасност. Десетият нападнат е леко ранен.

mediapool.bg