Кламер БГ - Новини: Словения планира да пусне ваксина срещу коронавирус под формата на спрей за нос

Словения планира да пусне ваксина срещу коронавирус под формата на спрей за нос

Свят

|
Ср, 03 Фев 2021г. 21:07ч.
Словения планира да пусне ваксина срещу коронавирус под формата на спрей за нос

Специалистите от Националния химически институт на Словения планират да използват собствена ваксина срещу коронавирус под формата на спрей за нос. Това съобщи словенската Агенция по печата, предаде БГНЕС.

"Тази технология е интересна от научна и техническа гледна точка и вероятно ще бъде използвана за други вируси и ваксини. По този начин се подготвяме за потенциални бъдещи пандемии", цитира агенцията представителя на института Роман Йерал.

Според него специалистите на института са се фокусирали върху разработването на спрей за нос, който „би имал подобен на ваксина ефект и би бил приемлив за хора, които се страхуват от ваксинации“.

Екипът от учени, ръководен от Йерал, вече е разработил ваксината на базата на плазмидна ДНК, която съдържа кода за вирусните протеини и задейства производството на вирусни протеини в човешките клетки, което пък води до появата на антитела и защитни Т клетки. Проби от лекарството са успешно тествани върху мишки и други гризачи, но словенските биолози не са успели да намерят средства за клинични тествания с хора.

mediapool.bg