Кламер БГ - Новини: Диалогът със Скопие е "мъртъв". Македонски медии завъртяха "гаф" на Захариева

Диалогът със Скопие е "мъртъв". Македонски медии завъртяха "гаф" на Захариева

Свят

|
Четв, 04 Фев 2021г. 14:44ч.
Диалогът със Скопие е "мъртъв". Македонски медии завъртяха "гаф" на Захариева

Диалогът със Скопие е мъртъв, отсече вицепремиерът Красимир Каракачанов в четвъртък.

Според него това е станало още, когато Северна Македония е станала част от НАТО. По думите му всички предложения идват от България, а македонците само "тупат топката".

По думите му Скопие очаква политическата конюнктура в България да се промени и при словенското председателство да получат отново подкрепа и евентуално новата администрация в САЩ да ги подкрепи.

"Нищо ново и конструктивно не съм чул от ноември досега", коментира Каракачанов.

Каракачанов посочи, че съседната страна е била склонна на разговори, демонстрирала е готовност, докато е получила "зелена светлина" за пакта.

По думите на Каракачанов, сега България показва, че "медалът има две страни" - ние сме добронамерени, но не сме нито глупави, нито наивни, нито хора без достойнство.

"Искаме българските изисквания да залегнат в преговорната рамка, да има отделна глава по изпълнението на договореностите, а не да говорим общи приказки", каза той.

За да стане това обаче България трябва да убеди партньорите си в ЕС, които не се съобразиха с българските изисквания. Това предизвика български дипломати да констатират, че една страна кандидатка получава повече подкрепа от страна членка.

Португалското ротационно председателство на ЕС каза, че се надява България да одобри преговорната рамка и Скопие да започне преговори в първата половина на годината, но засега няма сигнали това да стане.

Всички парламентарни партии с изключение на ДПС настояват за по-твърд курс спрямо Скопие. Подобни са и обществените нагласи, които надали ще се променят след изборите.

Македонските управляващи вече казаха, че смятат да "замразят" темата до вота у нас, за да не станат част от предизборната кампания.

Правителството на социалдемократа Зоран Заев е под силен вътрешен натиск заради провала за ЕС. В четвъртък вицепремиерът Никола Димитров едва запази поста си, след като опозиционната ВМРО-ДПМНЕ му поиска оставката и се стигна до гласуване в парламента.

Опозицията поиска отстраняването му с мотиви, че е манипулирал обществото за получаване на дата за начало на преговорите с ЕС и е избързал е с подписването на споразумението с България.

На този фон в местната медии се завъртя изказване на външната министърка Екатерина Захариева, според което е поискала отварянето на български културен център в Скопие, след като Скопие се съгласи да отвори сръбски.

Редица медии припомнят, че вече има подобен център. Той е бил отворен през 2003 година, след двустранен договор подписан от тогавашните външни министри Соломон Паси и Ганка Цветанова.

Точното изказване на Захариева пред бТВ: "Искаме да има такъв, голям и хубав и български (център-бел. Ред.). В подкаста на Асен Генов тя посочва: "Просто искам да има български център".

mediapool.bg