Кламер БГ - Новини: Словакия прекратява на 31 август ваксинацията със "Спутник V"

Словакия прекратява на 31 август ваксинацията със "Спутник V"

Коронавирус

|
Съб, 07 Авг 2021г. 11:11ч.
Словакия прекратява на 31 август ваксинацията със "Спутник V"

Словакия прекратява на 31 август ваксинацията със

Словашките власти ще приключат на 31 август ваксинирането на граждани с руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V". Това съобщи словашкото здравно министерство, цитирано от ТАСС.

"31 август е последният ден, когато на гражданите на републиката, желаещи да се имунизират със "Спутник V", ще може да бъде поставена втора доза от ваксината", отбеляза ведомството.

Словакия започна да ваксинира със "Спутник V" на 7 юни. Регистрацията на желаещите да се имунизират с препарата завърши на 30 юни. Да се ваксинират с него пожелаха над 15 000 души, включително вицепремиерът и министър на финансите Игор Матович.

Покупката на нерегистрираната в Евросъюза ваксина, недоволство от която изрази особено словашкият президент Зузана Чапутова, предизвика правителствена криза и доведе до оставката от премиерския пост на Матович, който се премести на длъжността министър на финансите.

Словакия получи от Русия 200 000 дози от ваксината, но реши да използва само 40 000 от тях.

Преди месец словашкото министерство на здравеопазването съобщи, че Русия е изкупила 160 000 дози от препарата на същата цена, на която той е бил продаден - 9.95 долара за доза.

mediapool.bg